Suun tulehdukset, kuten ikenen alla jylläävä hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, voivat tutkimusten mukaan altistaa keskenmenolle, raskausmyrkytykselle, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle. Raskaus ja suunterveys onkin valittu Suomessa eurooppalaisen ienterveyden päivän ”European Gum Health Day”:n pääteemaksi 12.5.2018. Teemapäivä muistuttaa jo viidennen kerran ienterveyden merkityksestä suun ja koko kehon hyvinvoinnille.
Suun tulehdukset saavat otollisen ympäristön, kun raskaudenaikaiset hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan. Raskauden aikana yleinen ientulehdus ei näyttäisi lisäävän raskauskomplikaatioiden riskiä, mutta riski kasvaa, jos äidin suussa on hoitamaton parodontiitti. Hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti on merkittävä kansantauti, joka etenee vähäisin oirein ja tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Hoitamattomana tauti johtaa hampaiden menetyksiin, vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle. Raskaus itsessään ei johda hampaiden kiinnityskudos- ja luukatoon, mutta mm. odottavan äidin sairastama diabetes ja tupakointi voivat altistaa parodontiitille raskauden aikana.
Viimeaikaiset tutkimukset ovat kumonneet harhaluulon, että kohtu olisi raskauden aikana steriili ympäristö. Tavallisesta bakteerikannasta poiketen kohtuun, istukkaan ja sikiöön voi kulkeutua myös haitallisia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia. Nämä puolestaan voivat olla syynä raskauden ongelmiin. Parodontiitin taudinaiheuttajat eli patogeenit voivat kulkeutua suusta suoraan verenkierron kautta sikiö-istukka-alueelle ja aiheuttaa siellä etäinfektion. Patogeenit voivat vaikuttaa sikiö-istukka-alueella myös välillisesti, kun äidin keho reagoi suussa olevaan infektioon. Sikiö ja istukka reagoivat äidin kehon matala-asteiseen tulehdukseen nostamalla tulehdusvastetta, mikä voi johtaa esim. kohdunsisäiseen tulehdukseen tai kohdunsuun avautumiseen ja supistuksiin.
Tutkimuksia parodontiitin vaikutusmekanismeista raskauden kulkuun tarvitaan vielä lisää, mutta tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että raskautta suunnittelevien ja odottavien äitien tulisi huomioida ienterveyden merkitys ja ennaltaehkäistä etenkin parodontiitin syntymistä. Koska parodontiitti aiheuttaa vain vähän oireita, sairaus voi edetä pitkälle potilaan huomaamatta.
Hyvän omahoidon toteutuksen lisäksi perheenlisäystä suunnittelevan kannattaakin tarkistuttaa hampaan kiinnityskudosten terveys sekä hoidattaa mahdolliset infektiot kuntoon jo ennen raskauden alkua. Lisäksi vastaanotoilla kannustetaan tupakoitsijoita savuttomuuteen ja tarjotaan siihen apukeinoja, sillä tupakointi on yksi merkittävimpiä parodontiitin riskitekijöitä ja voi vaikuttaa myös monien raskauskomplikaatioiden syntyyn.
Lisää aiheesta: Gürsoy M, Graziani F. Biological mechanisms between periodontal diseases and pregnancy. European Federation of Periodontology, 2017.
Lisätietoa teemapäivästä European Federation of Periodontology:n sivuilla.
Lisätietoja: Dos., HLT, EHL Mervi Gürsoy, Turun yliopisto, mervi.gursoy (at) utu.fi, p. 02 94504475,
050 5148124