Limakalvot ärtyvät, suu kuivuu, tulehdukset paranevat huonosti – kriisi suunterveydessä on tavallinen syöpähoitojen yhteydessä. Kipu suussa voi estää syömisen tai ienten tulehdus laajeta yleistulehdukseksi, jolloin koko hoitovaste heikkenee. Suunterveyden ammattilaisten avulla ja omahoitoa tehostamalla oireita voidaan ehkäistä ja lievittää.
Syöpään sairastuu noin joka neljäs suomalainen elämänsä aikana. Vaikka sairaus itsessään ei olisikaan suussa, suu oireilee usein syöpähoitojen aikana ja vaatii tehostettua hoitoa.
Sädehoidot, lääkehoidot kuten sytostaattihoidot kirurgia ja kantasolusiirrot vaikuttavat eri tavoin suunterveyteen. Usein syöpiä hoidetaan myös hoitojen yhdistelmillä, jolloin potilailla voi olla monia haittavaikutuksia yhtä aikaa tai hoidon eri vaiheissa. Korkea-annoksinen sädehoito rasittaa suoraan suun limakalvoja ja sylkirauhasia sekä voi aiheuttaa kipua. Perinteiset solunsalpaajalääkkeet leviävät kaikkialle elimistöön, ja suussa ne voivat aiheuttaa limakalvojen tulehduksia, vuotoherkkyyttä ja sylkirauhasten toimintahäiriötä. Pidemmällä aikavälillä mm. suun kuivuminen ja infektiot voivat lisätä karieksen ja hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä. Luukuoliota voivat aiheuttaa leukaluun sädetys sekä uudemmat solunsalpaajalääkitykset kuten Denosumabi. Kirurgisesta hoidosta, joka on tärkein pään ja kaulan alueen syöpien hoitomuoto, seuraa usein esteettisiä ja toiminnallisia haittoja, jotka vaikuttavat elämänlaatuun. Kantasolusiirto on raskas hoito, jossa potilaan puolustuskyky on alhaalla. Kantasolusiirtoihin liittyy aina vakava infektioriski, joka vaikuttaa suoraan suunterveyteen.
Suunterveyden kannalta syöpähoidon eri vaiheissa – ennen hoitoja, hoitojen aikana ja hoitojen jälkeen – tulee kiinnittää huomiota Infektioiden ennaltaehkäisyyn, kivun hallintaan, purentaelimen toiminnan ylläpitämiseen, liitännäissairauksista huolehtimiseen ja potilaan elämänlaatuun. Syöpähoidot heikentävät veriarvoja, ja sekä infektioriski että vuotoherkkyys kasvavat. Infektioiden ennaltaehkäisyyn panostetaan mahdollisuuksien mukaan syöpähoitojen kiireellisissäkin aloitusaikatauluissa.
Ennen hoitoja keskitytään ennaltaehkäisemään infektioita hoitamalla radikaalistikin kaikki infektioriskiä lisäävät hampaat suussa. Hoitojen aikana hammashoitotoimenpiteet pyritään minimoimaan, ja hoito vaatii tarkkaa suunnittelua ja syöpälääkärin konsultointia. Hoitojen jälkeen suussa voidaan toteuttaa esim. purentaelimistön jälleenrakennusta, hoitaa kariesta, tehdä juurihoitoja ja hoitaa tehokkaasti ienkudosten tulehduksia. Suunterveyden seuranta jatkuu syöpähoitojen jälkeen, ja erityisseurannassa ovat mm. luukuolioriski ja lasten hampaiston kehityshäiriöt.
Omahoidolla on iso merkitys haittavaikutusten ennaltaehkäisyssä ja komplikaatioiden hoidossa. Potilaan omahoidon yksilöllinen ohjaus ja hoitoon motivointi sekä komplikaatioista informointi ovat tärkeä osa kaikkia hoidon vaiheita. Välillä suun omahoito voi unohtua tai olla puutteellista, kun sairaus vie voimat tai motoriikan kanssa on ongelmia. Tuolloin hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla käynnin merkitys korostuu.
Syöpäpotilaan suun omahoito-ohjeet:
- Puhdista suu, hampaat ja (hammasvälit) sekä proteesit aamuin illoin
- Käytä vaahtoamatonta fluorihammastahnaa, tarvittaessa fluorihuuhteluja, -tabletteja ja/tai ksylitolituotteita sekä kuivan suun hoitotuotteita
- Huolehdi suun kostutuksesta, juo riittävästi vettä
- Purskuttele suuta vedellä, keittosuola-/sodaliuoksella, laimealla CHX-liuoksella
- Vältä tupakointia, alkoholia sekä voimakkaasti maustettuja ruokia, jotka ärsyttävät suun limakalvoja
- Kamomillatee, suolavesihuuhtelut rauhoittavat
- Käy tihennetysti hammaslääkärillä ja/tai suuhygienistillä
Lisätietoja: HLT, EHL Karita Nylund, karita.nylund (at) hus.fi, p. 0400 823 246