Apollonia Symposium 2023 järjestettiin maaliskuun puolivälissä Tampereella hienoissa puitteissa Tampere-talolla. Tässä Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian järjestämässä jäsenetutapahtumassa oli mahdollisuus kuulla ulkomaisia ja kotimaisia asiantuntijoita ja tavata kollegoja, joita olikin mukana yhteensä yli 1 400 läsnä ja etänä. Myös hammaslääketieteen opiskelijoita neljänsiltä vuosikursseilta oli kutsuttu perinteisesti mukaan. Tapahtumassa oli laaja hammasalan näyttely, jossa oli suuri kattaus uusia ja perinteisiä materiaaleja ja välineitä. Perjantaipäivän lopuksi tavattiin kollegoja cocktailtilaisuudessa ja tutkijoille jaettiin apurahoja.
Symposiumin aiheena oli ”Hammaskeraamit – teoriasta käytäntöön”. Miksi keramia? Keramia on yleisin materiaali epäsuorissa eli suun ulkopuolella valmistettavissa paikoissa ja kruunuissa, jotka ovat vaihtoehto suoralla tekniikalla valmistettaville paikoille. Myös Käypä hoito -suosituksissa korostetaan hampaan elinikää pidentävien kestävien restauraatioiden käyttämistä.
Hammaskeramia on hammaslääketieteen materiaaleista varmastikin se, joka on viime vuosina kehittynyt voimakkaimmin. Perinteisten posliinin ja lasikeramian rinnalle on tullut kiteinen keramia zirkonia sekä useita erilaisia hybridimateriaaleja. Keramian etuja ovat lujuus ja kestävyys sekä erinomaiset ulkonäölliset ominaisuudet, mikä puoltaa keramian käyttöä etualueen rakenteissa, mutta taka-alueella hoitopäätöstä tehtäessä hammaslääkärin täytyy osata ottaa huomioon myös eri materiaalien rajoitteet. Ensiarvoisen tärkeää on osata materiaalien oikea käsittely koskien sekä keramiaa että kiinnitysmateriaaleja. Lisäksi potilaat tulee valita oikein hammaslääketieteellisin perustein, jotta suun ulkopuolella valmistettavilla paikoilla ja kruunuilla voidaan saavuttaa suoraan hampaaseen tehtäviä paikkoja ja kruunuja pitempi kestoaika.
Terveydenhuollon palveluvalikoima tarkoittaa julkisin varoin rahoitettuja terveydenhuollon palveluja. Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) vuoden 2021 lopussa julkaistun suosituksen mukaan suun ulkopuolella valmistettavat hammaspaikat ja -kruunut kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan laajojen, vähintään kolme hammaspintaa käsittävien vaurioiden hoidossa yhdenvertaisena vaihtoehtona yhdistelmämuovista valmistettavien paikkojen ja kruunujen kanssa.
Suosituksen tavoitteena on, että maan eri osissa tarjotaan yhdenmukaisia julkisia terveyspalveluita. Hoidon hinnalla on merkitystä hoitopäätöksessä, sillä epäsuorien paikkojen ja kruunujen välittömät kustannukset ovat potilaalle suuremmat kuin suoraan hampaaseen tehtävän muovipaikan kustannus. Hammaslääkärin on osattava perustella potilaalle sopivin hoitovaihtoehto, vaikka se olisi kalliimpi kuin toinen hoito. Potilaan pitää myös pystyä luottamaan hammaslääkärin hoitopäätökseen, että se on vaikuttavaa ja potilaan kannalta kestävää hoitoa.
Ritva Näpänkangas
Dosentti, EHL (protetiikka ja purentafysiologia), Apollonian hallituksen jäsen
Teksti on julkaistu Hammaslääkärilehden 5/2023 pääkirjoituksena 6.4.2023