Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Uusi biomarkkeri ennustaa ­sädehoitovastetta suunielusyövässä

Uusi biomarkkeri ennustaa ­sädehoitovastetta suunielusyövässä

XCT-proteiinin voimakas ilmentyminen näyttäisi heikentävän suunielusyövän ennustetta ja sädehoidon vastetta, kertoo tuore väitöskirjatutkimus. Tutkimuksessa testattiin uusia potentiaalisia pään ja kaulan alueen syöpien hoitoja ohjaavia biomarkkereita.
Syövän käyttäytymistä ennustavilla biomarkkereilla haetaan yksiöllisempää ja oikein mitoitettua hoitoa.

– Erityisenä mielenkiinnon kohteena oli syövän uusiutuminen sädehoidon jälkeen, kertoo LL Linda Nissi Turun yliopiston tiedotteessa.

Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) tunnistamiseen käytettyä p16-proteiinia on käytetty biomarkkerina suunielun syövissä. Yleisesti ottaen p16-positiivisia tauteja on pidetty sädeherkkinä ja parempiennusteisina. Hoidon keventäminen p16-proteiinin perusteella on kuitenkin tuottanut ristiriitaisia tuloksia.

Tutkimuksen tavoite on arvioida p16- ja xCT-proteiineja biomarkkereina pään ja kaulan alueen levyepiteelisyövissä. Tutkimuksessa käytettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 2005–2015 diagnosoitujen pään ja kaulan alueen syöpää sairastavien potilaiden kliinisiä tietoja. Proteiinien p16 ja xCT ilmentymistä arvioitiin immunohistokemiallisin menetelmin väestöpohjaisella kudosmikrosirulla. Lisäksi syöpien uusiutumistapaa selvitettiin annosjakaumalaskelmilla.

P16-proteiini osoittautui itsenäiseksi ennusteelliseksi tekijäksi suunielusyövässä. Vaste sädehoidolle todettiin kuitenkin vaihtelevaksi, ja pienen p16-positiivisen alajoukon todettiin uusiutuvan suuren riskin annosjakaumassa. Tutkimuksen mukaan p16-positiivisten suunielusyöpien hoidon keventämispäätöksen tueksi tarvitaan täydentäviä sädehoitovastetta ennustavia biomarkkereita.

Tutkimuksessa havaittiin, että xCT-proteiinin voimakas ilmeneminen oli yhteydessä huonompaan ennusteeseen ja heikentyneeseen sädehoitovasteeseen suunielusyövissä. XCT-proteiinin ilmentyminen ja ennusteellinen arvo riippui merkittävästi kasvaimen sijainnista, ja ennusteellinen vaikutus oli voimakkainta suunielusyövissä. Nissin mukaan xCT-proteiinia hillitsevät hoidot voisivat edistää kasvainten sädeherkkyyttä.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 10/2024

Lähde: Nissi. L. P16 and xCT as Biomarkers in Oropharyngeal Squamous Cell Carcinoma and Beyond. Väitöskirja. Turku: Turun yliopisto; 2024.

Tutustu muihin kotimaisiin tiedeuutisiin.