Tehoimuri on hammaslääkärin ase koronaa vastaan
Poikkitieteellinen COVID19VATEHY-tutkimusryhmä on pandemian ajan selvittänyt sitä, kuinka virukset leviävät aerosolin mukana erilaisissa tiloissa ja olosuhteissa.
Apuna ovat olleet vaaraton Phi6-mallivirus ja ilman hiukkaspitoisuuksia mittaava OPS-laite. Tutkijat ovat selvittäneet muun muassa, miten ja minkä kokoisissa aerosoleissa mallivirus leviää käytettäessä hammaslääkärille tuttuja instrumentteja. Testattavina ovat olleet turbiinipora, kolmitoimiruisku, ultraääni sekä punainen ja sininen kulmakappale.
– Olemme tutkineet myös useita pään ja kaulan alueen kirurgisia toimenpiteitä, kertoo tutkimusryhmän operatiivinen johtaja, LT Enni Sanmark.
– Ultraäänen on odotettu levittävän erityisen runsaasti aerosoleja, mutta näissä tutkimuksissa se ei suinkaan ollut pahin levittäjä.
Turbiinipora ja kolmitoimiruisku sen sijaan olivat yllättävänkin riskialttiita: ne levittivät virusta aerosoleissa huoneen toiselle puolelle asti, ja aerosolit pysyivät ilmassa pitkään.
Tehoimurin käyttö kuitenkin esti aerosolien leviämisen lähes täysin. Imuri siis kannattaa pitää lähellä ja toiminnassa kaikkien toimenpiteiden ajan.
– Tehoimua kannattaisi hyödyntää myös muussa terveydenhuollossa, ja voisi olla viisasta pitää se päällä myös potilasvaihtojen ajan.
Tutkimuksissa on ilmennyt myös, että toimenpiteet, joissa kudosta poltetaan laserilla, ovat riski.
– Voisi olettaa, että laser polttaa myös virukset, mutta näin ei vaikuta olevan, Sanmark toteaa.
Aerosolien rooli on tarkentunut
Tutkimusryhmä on myös selvittänyt ja mallintanut ilmanvaihdon merkitystä aerosolien ja niiden kantamien virusten leviämiselle sekä erilaisissa vastaanottotiloissa että esimerkiksi ravintolassa.
On käynyt selväksi, että hyvä ilmanvaihto on erittäin tärkeä.
– Kaikille mahdollinen, helppo ja ilmainen tapa puhdistaa ilma on läpiveto: sillä tavoin ilman aerosoli- ja samalla patogeenipitoisuus laskee tehokkaasti.
Vastaanotolla tulisikin olla koneellinen ilmanvaihto, ja se on syytä laittaa päälle pari tuntia ennen potilastyön alkamista ja pitää päällä pari tuntia sen jälkeen.
– Kuten tiedämme, korona käynnisti keskustelun ilmavälitteisestä leviämisestä ja aerosolien määritelmästä, mikä avaa aivan uuden näkymän myös tuttuihin tartuntatauteihimme. Voi olla, että osassa niistäkin aerosolina leviämisellä on suuri rooli, ja nyt meillä alkaa vähitellen olla riittävän hyviä menetelmiä tutkia asiaa.
Vielä pandemian alussa ajateltiin, että aerosoleja syntyy erityisesti toimenpiteissä. Nykyään kuitenkin tiedetään, että aerosolien tuotanto on luontaista hengityselimistön toiminnalle, eikä sitä voi täysin estää.
HUS ja Sanmark kuuluvat myös konsortioon, joka on hiljattain saanut rahoituksen virusturvallisten sisätilojen ja erityisesti terveydenhuollon tilojen suunnitteluun.
Lähde: LT, tutkija, erikoistuva lääkäri Enni Sanmarkin luento ”Miten suojaan itseni, kollegani ja potilaani COVID-19-tartunnalta?” Hammaslääkäripäivillä 11.11.2021.