Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Suupolte voi liittyä sisäisen kellon häiriöihin

Suupolte voi liittyä sisäisen kellon häiriöihin

Suupolte voi liittyä sisäisen kellon häiriöihin

19.11.2018 klo 10:30

Suupoltteen yhteydessä esiintyvät krooniset tilat liittyvät erottamattomasti vuorokausirytmin häiriöihin, todetaan Journal of Dental Research -lehdessä julkaistussa katsauksessa.

Vuorokausirytmin säätelymekanismien tarkempi tunnistaminen voisi auttaa löytämään uusia yhteyksiä suupoltteen ja muiden kroonisten kipuhäiriöiden välille ja edistää diagnostiikan ja hoidon kehitystä, katsauksessa esitetään.

Suupolte on elämänlaatua heikentävä, monitekijäinen ja krooninen kiputila, jonka etiologia tunnetaan huonosti.

Potilailla esiintyy hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuoriakselin (HPA) toiminnan epävakauteen liittyviä hormonaalisia poikkeavuuksia, psyykkisiä häi-
riöitä, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta, uniongelmia sekä voimistunutta kivun kokemusta. Nämä kaikki ovat yhteydessä myös vuorokausirytmin häiriöihin.

Suupolteessa on kyse suun alueen, erityisesti huulten ja kielen, kivuliaista ja epämiellyttävistä tuntemuksista, joihin ei liity näkyviä limakalvomuutoksia.

Diagnosointi perustuu muiden sairauksien poissulkemiseen. Suupoltediagnoosia ei anneta, jos potilaalla on Candida-tulehdus, diabetes, kilpirauhasen sairaus tai ravintoaineiden puutoksia.

Tutkimusten mukaan 30–60 % suupoltepotilaista kärsii neuropaattisesta kivusta. Potilailla on havaittu rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia kipuhavaintoon liittyvillä aivoalueilla. Myös makuaistissa on todettu poikkeavuutta.

Suupoltteen hoidosta ei ole vielä riittävästi näyttöön perustuvaa tutkimusta. Paikallisessa hoidossa on käytetty epilepsialääke klonatsepaamia, chilin sisältämää kapsaisiinia ja laserhoitoa (low-level laser therapy, LLLT).

Systeemisesti suupoltteen oireiden lievittämiseen on käytetty mm. klonatsepaamia, antioksidanttina toimivaa alfalipoiinihappoa, epilepsian ja neuropaattisen kivun hoidossa käytettävää gabapentiiniä ja masennuslääke amitriptyliiniä.

Kognitiivisella käyttäytymisterapialla on saatu vähennettyä kivun katastrofointia, mikä lievittää suupoltepotilaiden oireita. 

Lähde: Ritchie A, Kramer JM. Recent advances in the etiology and treatment of burning mouth syndrome. J Dent Res 2018; 97(11): 1193–99.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Tiina Lautala
Pääkategoria: 
Alakategoria: