Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Puolukkasuuvesi vähensi suun haitallisia bakteereja

Puolukkasuuvesi vähensi suun haitallisia bakteereja

Puolukkasuuvesi vähensi suun haitallisia bakteereja

4.10.2019 klo 08:00
Kuvituskuva: 
https://www.hammaslaakarilehti.fi/sites/default/files/istock_puolukka.jpg

Suomalaistutkijat ovat valjastaneet puolukan hyvät ominaisuudet edistämään suunterveyttä: kotikäyttöön tarkoitettu puolukkasuuvesi vähensi inflammaatiota ja tasapainotti mikrobistoa suussa. Puolukkavalmiste saattaakin auttaa tulevaisuudessa suusairauksien – jopa suusyövän – ehkäisyssä.

Marjojen terveysvaikutuksia on tutkittu laboratorioissa ja kliinisissä tutkimuksissa jo pitkään. Marjojen anti-inflammatoriset ominaisuudet ovat kiinnostaneet tutkijoita entistä enemmän esim. antibioottiresistenssiongelman kasvaessa – samoin antikarsinogeeniset ja antioksidanttiset vaikutukset. Vaikutuksia suun mikrobistoon on tutkittu kuitenkin vielä suhteellisen vähän.

Aiemmat suomalaiset in vitro -tutkimukset marjojen polyfenolien mahdollisuudesta estää bakteerien tarttumista toisiinsa biofilmiksi ovat olleet lupaavia. Nyt tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin puolukkasuuveden toimivuutta suun mikrobiflooran tasapainottajana ja inflammaation vähentäjänä erityisesti suun kotihoidon tukena.

Puolukkaa pidetään monin tavoin terveellisenä, mutta suunhoitotuotteisiin hapan, sokeripitoinen marja ei ole suoraan käyttövalmis. Tutkimusten pohjalta valmistettu fermentoitu Lingora®-puolukkasuuvesi on kehitetty poistamalla sokeria patentoidulla menetelmällä ja tiivistämällä puolukassa olevia hyödyllisiä yhdisteitä.

Tuoreeseen kliiniseen tutkimukseen osallistui 30 potilasta, joista 20 purskutti 10 ml:aa puolukkasuuvettä kahdesti päivässä kahden viikon ajan ja 10 potilasta 20 ml:aa kahdesti päivässä viikon ajan. Suun mikrobinäytteistä viljeltiin S. mutans, Candida ja laktobasillit alkutilanteessa, purskutuskuurin jälkeen sekä viikon (ryhmä 1) tai kahden (ryhmä 2) jälkeen kuurista. Mittaushetkillä otettiin myös aMMP-8-suuhuuhdetesti (PerioSafe®) suun inflammaatioasteen määrittämiseksi sekä tehtiin suun kliininen tutkimus.

Tutkimuksen mukaan puolukkavalmiste näyttäisi vähentävän pitkäaikaistulehduksen merkkejä suussa aMMP-8-testillä mitattuna ja tasapainottavan mikrobiflooraa. Puolukkasuuveden käyttö vähensi myös suun haitallisia mikrobeja: Candida- ja S. mutans -bakteerien määrät vähenivät molemmissa ryhmissä. Laktobasillien määrä kasvoi kuitenkin molemmissa ryhmissä, mikä tutkijoiden mukaan tasapainotti biofilmiä. Pidempi purskutuskuuri (ryhmä 1) näytti olevan tehokkaampi ennaltaehkäisyssä.

Suuhuuhdetestin mukaan aMMP-8-arvot laskivat molemmissa ryhmissä tutkimusjakson aikana. Positiivinen muutos näkyi myös BOP-mittauksissa ja plakki-indeksissä (VPI). Kariestilanteessa tai ientaskujen syvyydessä ei havaittu odotetusti muutosta tutkimusjakson aikana.

Tutkijoiden mukaan puolukkasuuveden etuna on se, etteivät bakteerit kehitä vastustuskykyä puolukkaa vastaan eikä valmiste tuhoa suun hyvää mikrobistoa. Verrattuna klooriheksidiinivesiin puolukkasuuveden teho on heikompi, mutta sitä on mahdollista käyttää jatkuvasti.

Tutkijat muistuttavat, että aiheesta tarvitaan laajempia lisätutkimuksia. Puolukkavalmisteen mahdollista vaikutusta
suusyöpäsolujen kasvuun ja invaasioon tutkitaan myös paraikaa Helsingin yliopistossa professori Tuula Salon laboratoriossa. In vitro -tutkimuksissa puolukkavalmisteen on havaittu estävän kahden aggressiivisen syöpäsolutyypin lisääntymistä ja invaasiota. 

Lähteet:
Pärnänen P, Nikula-Ijäs P, Sorsa T. Antimicrobial and Anti-inflammatory Lingonberry Mouthwash – A Clinical Pilot Study in the Oral Cavity. Microorganisms 2019: 7(9); 331. Julkaistu verkossa 8.9.2019.

Riihinen K, Ryynänen A, Toivanen M, Könönen E, Törrönen R, Tikkanen-Kaukanen C. Antiaggregation potential of berry fractions against pairs of Streptococcus mutans with Fusobacterium nucleatum or Actinomyces naeslundii. Phytother Res 2011 Jan; 25(1): 81–7.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: 
Alakategoria: