Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Profylaktiset HPV-rokotteet tehoavat suun HPV-infektioihin – suusyövän ehkäisystä ei vielä näyttöä

Profylaktiset HPV-rokotteet tehoavat suun HPV-infektioihin – suusyövän ehkäisystä ei vielä näyttöä

Profylaktiset HPV-rokotteet tehoavat suun HPV-infektioihin – suusyövän ehkäisystä ei vielä näyttöä

11.12.2020 klo 05:00

Tutkimusten mukaan papilloomavirus­infektioita (HPV-infektioita) vastaan kehitetyt rokotukset vähentävät HPV-infektioita myös pään ja kaulan alueella. Näin ollen on mahdollista, että rokotteet voivat myös ehkäistä pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinoomia.

Tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa HPV-infektion, mutta suurin osa infektioista paranee itsestään. HPV:n DNA:ta esiintyy 10–20 prosentilla aikuisista suun terveillä limakalvoilla. Noin joka kolmannesta dysplasiasta löytyy HPV:n DNA:ta. Pelkkä DNA:n läsnäolo ei välttämättä tarkoitakaan sairautta, ja mahdollisen syövän kehittymiseen vaaditaan aina aktiivinen infektio.

– HPV:n tarttumiseen ja sitä kautta infektoitumiseen vaaditaan vaurio iholla tai limakalvolla. Pienelle osalle tulee muutoksia, joista voi kehittyä vuosikymmenten aikana syöpä. HPV-infektion kroonistuminen on välttämätöntä, että syöpä voi syntyä, tarkentaa dosentti, EHL Jaana Rautava.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että HPV-infektio vai tarttua paitsi sukupuoliteitse myös muun muassa horisontaalisesti esimerkiksi iholta tai vertikaalisesti äidiltä vauvalle. Tutkimustieto on puoltanut murrosiässä tytöille ja pojille annettavia HPV-rokotuksia, jotka on saatu kansalliseen rokotusohjelmaan.

– HPV-liitännäinen syöpä kehittyy hyvin hitaasti. Infektio saadaan noin 20 vuoden iässä – syöpä mahdollisesti 60-vuotiaana, sanoo Rautava.

HPV-rokotteiden potentiaalia pään ja kaulan alueen HPV-infektioihin liittyvien syöpien hoidossa on tutkittu vasta vähän. Tuoreen kirjallisuuskatsauksen mukaan profylaktiset rokotteet (Cervarix ja Gardasil) saavat aikaan kohonneita HPV-vasta-ainetasoja suun nesteissä, ja pystyvät myös ehkäisemään pään ja kaulan alueen HPV 16 ja -18-infektioita.

– Rokotukset saattavat ehkäistä näin ollen myös pään ja kaulan alueen HPV-syöpiä, mutta tätä ei ole vielä suoraan osoitettu tutkimuksissa, huomauttaa HLK Aleksi Lehtinen.

Tutkimuksissa on testattu myös kokeellisia terapeuttisia HPV-rokotteita HPV-liitännäisten syöpien hoidossa. Alustavat tulokset ovat maltillisen lupaavia, mutta tutkimuspopulaatiot ovat niin pieniä, ettei rokotteiden tehoa ole voitu arvioida luotettavasti.

– Vaikka terapeuttiset rokotteet eivät saaneet aikaan vastetta valtaosassa pään ja kaulan alueen HPV-liitännäisissä syövissä, muutaman rokotetun henkilön kohdalla havaittiin kasvainten osittainen tai täydellinen häviäminen. Sattuman todennäköisyyttä ei kuitenkaan voida laskea pois, sanoo Lehtinen.

Lähde:
Dos., EHL Jaana Rautavan luento HPV:n yhteys suuontelon syöpään – mikä on viimeisin tieto? Hammaslääkäripäivät 13.11.2020.

HLK Aleksi Lehtisen luento Mitä kirjallisuus sanoo HPV-rokotteiden tehosta suusyöpään. Hammaslääkäripäivät 13.11.2020.

Artikkelin tila: 
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria: 
Alakategoria: