Tuoreessa katsausartikkelissa ksylitolin vaikutuksista painotetaan kansanterveydellistä näkökulmaa ksylitolin käyttöön. Suomessa ksylitolisuosituksia tukevat useat toimijat.
Karieksen hallinnassa tulisi ehdottomasti huomioida sokeria korvaavien tuotteiden käyttö. Ksylitoli on sokerialkoholi, joka esiintyy matalina pitoisuuksina lähes kaikissa kasveissa, mikro-organismeissa ja eläinsoluissa. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että sitä voidaan käyttää turvallisesti makeutusaineena, jolla voidaan rajoittaa karieksen esiintyvyyttä.
Ksylitolituotteiden säännöllinen käyttö vähentää plakkibakteerien kasvua, häiritsee kariesbakteerien kasvua, vähentää karieksen esiintyvyyttä ja voidaan yhdistää kariesleesioiden remineralisaatioon. Äiti-lapsi-tutkimuksissa on todettu äidin ksylitolipurukumin käytön vähentävän lapsen kariesriskiä tehokkaammin kuin paikallisten fluorilakkausten. Paras teho saatetaankin saada fluorin ja ksylitolin yhteiskäytöllä. Ksylitoli saattaa myös inhiboida Porphyromonas gingivaliksen sytokiinituotantoa.
Tutkimuksissa on myös saatu näyttöä siitä, että ksylitolin ja klooriheksidiinin yhteisvaikutus on synergistinen. Yhteisvaikutus pidentää vaikutusaikaa suun streptokokkeihin. On myös viitteitä, että kationisten peptidien (gaeguriini-6 ja sen johdannaiset) vaikutus joko yksinään tai ksylitolin tai klooriheksidiinin kanssa olisi tehokkaasti kariogeenisten streptokokkien kasvua estävä.
Ksylitolin vaikutusta on tutkittu muidenkin sairauksien hoidossa. Esimerkiksi Saksassa on tutkittu paljon ksylitolin käytettävyyttä energian lähteenä infuusiohoidossa. Diabeetikkojen ruokavalioon ksylitoli on oivallinen makeuttaja, koska se ei nosta insuliinin tarvetta kuten sokeri.
Ksylitolin (kuten myös mannitolin ja erytritolin) kykyä suojata vapaiden radikaalien vaikutukselta on myös tutkittu. Tätä ominaisuutta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi elintarvikehygieniassa. Kosmetiikassa ksylitolia käytetään kosteudensitomiskykynsä ja kudosystävällisyytensä vuoksi.
Erytritoli on uusi tulokas sokeria korvaavana tuotteena. Se on hyväksytty käyttöön muun muassa Yhdysvalloissa. Erytritolin kariesta ehkäisevä kemiallinen mekanismi saattaa olla merkittävästi erilainen kuin ksylitolin. Niiden yhteiskäyttö saattaa vähentää kariesta jopa enemmän kuin kumpikaan yksinään.
Ani Lakoma, Apollonia
Lähde: Mäkinen KK. Sugar alcohol sweeteners as alternatives to sugar with special consideration of xylitol. Med Princ Pract 2011; 20: 303·20.