Sveriges Tandläkarförbund on saavuttanut hyviä tuloksia viisi vuotta sitten alkaneella kampanjallaan ”Tandläkare mot godis och läsk”. Kampanja sai alusta alkaen paljon huomiota mediassa ja polkaisi käyntiin keskustelun makeanmyynnistä kouluissa. Pian katseet kääntyivät myös päiväkotien makeisiin välipaloihin ja pienten lasten sokerinkulutukseen.
Ruotsin Hammaslääkäriliiton makeiden- ja limsojenvastainen projekti aloitettiin vuonna 2004. Kampanjan tarkoituksena on ollut parantaa lasten suunterveyttä sekä yleisterveyttä epäterveellisiä ruokatottumuksia ja -houkutuksia kitkemällä. Tavoitteena on ollut muun muassa tehdä kouluista limsa- ja makeisvapaita alueita, tuoda terveelliset välipalat kouluihin ja päiväkoteihin sekä kiinnittää huomio kouluruokaan. Sveriges Tandläkarförbund on yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa järjestänyt seminaareja, ollut yhteydessä päättäjiin ja seurannut tilannetta tutkimuksin.
Kampanja tuotti tulosta heti alusta alkaen. Kampanjan alkaessa 2004 makeisia ja limsaa myytiin 58 prosentissa yläkouluista, mutta vuoden 2005 lopulla vain kahdessa kymmenestä yläkoulusta. Vuonna 2007 limsaa ja makeisia myytiin 10 prosentissa kouluista. Tosin makeita välipaloja, mukaan lukien mehut ja pullat, myytiin yhä 40 prosentissa yläkouluista. ”Makeiden tarjoilu on vähentynyt kouluissa ja päiväkodeissa pitkälti Tandläkarförbundetin aktiivisen toiminnan ja kampanjan medianäkyvyyden ansiosta”, uskoo yhdistyksen puheenjohtaja Roland Svensson.
Viimeisimmässä projektin tutkimuksessa on selvitetty päiväkoti-ikäisten ruokatottumuksia ja erityisesti vanhempien suhtautumista sokerinkulutukseen. Tutkimuksessa haastateltiin päiväkotien henkilökuntaa ja lasten vanhempia. Sekä työntekijät että vanhemmat olivat sitä mieltä, että lapset saavat hyvää ruokaa päiväkodissa. Rutiinit ovat muuttuneet: makeiden välipalojen ja lisukkeiden sekä herkkujen tarjoilu juhlapäivinä on vähentynyt viidessä vuodessa. Huolena ovat nyt enemminkin pienten lasten ruokatottumukset kotioloissa. Ruokaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota kiireisessä arjessa ja lapsille saatetaan antaa kotona liikaa sokeria hyvään päiväkotiruokaan vedoten.
Lähteet: Suslick, Janet. Tandläkare mot godis och läsk ger resultat, Tandläkartidningen 8/2009: 28–29.
www.tandlakarforbundet.se · Tandläkare mot godis och läsk
Annika Nissinen, Suomen Hammaslääkärilehti 11/2009