Keskusteletko terveydestäsi trollin tai botin kanssa?
Viime viikolla julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa ilmeni, että Twitterissä käytävästä rokotekeskustelusta suurin osa on – ainakin Yhdysvalloissa – paljolti venäläisten trollien sekä bottien tuottamaa.
American Public Health Associationin verkkosivustolla julkaistussa tutkimuksessa oli käyty läpi lähes 1,8 miljoonaa Twitter-keskustelua, jotka oli julkaista heinäkuun 2014 ja syyskuun 2017 välisenä aikana ja joissa käsiteltiin rokotuksia. Tutkijoille selvisi, että rokotekeskusteluihin osallistui tavallisten ihmisten lisäksi aktiivisesti ainakin kaksi tahoa, jotka esiintyivät tavallisina keskustelijoina, mutta olivat jotain muuta – itsenäisesti verkossa toimivia tietokoneohjelmia eli botteja sekä Venäjän trolleja. Ilmiö paljastui kaikkea muuta kuin marginaaliseksi: tutkijoiden mukaan tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa, mutta botit, trollit ja muut sisältöä tahallisesti saastuttavat tahot saattavat julkaista rokoteaiheisia twiittejä jopa enemmän kuin tavalliset Twitterin käyttäjät.
Tutkimuksen mukaan monet rokotekeskusteluissa esiintyvät trollit onnistuttiin jäljittämään samoille tileille, joiden tiedetään sekaantuneen vuonna 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.
Yksi esimerkki rokotekeskusteluissa levitetystä tiedosta on, että rokotteet aiheuttaisivat lapsille autismia. Lisäksi twiiteissä on U.S. Newsin mukaan väitetty muun muassa, että Yhdysvaltain hallituksella olisi salainen tietokanta rokotteiden vahingoittamista lapsista.
Tutkijat totesivat, että venäläiset trollit eivät levitä pelkästään rokotevastaista tietoa, vaan ne tuottavat lähes yhtä paljon rokotemyönteisiä ja neutraaleja twiittejä. He arvelevat, että näin trollit pyrkivät luomaan eripuraa ja jakamaan kansaa kahtia.
– Suurin osa amerikkalaisista uskoo, että rokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita, mutta Twitteriä katsomalla syntyy kuva, että asiasta väitellään paljon, kertoo tutkimuksen suunnitellut PhD David Broniatowski George Washington Universitysta 27.8. julkaistussa MTV Uutisten jutussa.
Boteilla saattaa olla myös vähemmän poliittisia tavoitteita: ne voivat huijata Twitterin käyttäjiä vaarallisille sivustoille, joilta saattaa saada tietokoneviruksia.
Amerikkalaistutkijat toteavat, että harhaanjohtavan terveystiedon ja tahallisten valeuutisten levittäminen sosiaalisessa mediassa on uhka kansanterveydelle. Mediuutiset pyysi tutkimukseen kommenttia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden osaston erikoistutkija Jonas Sivelältä, joka on viime vuosina tutkinut suomalaisten rokotusasenteita ja etsinyt keinoja torjua rokotusvastaisuutta.
Sivelä pitää tutkimuksen paljastamaa ilmiötä huolestuttavana.
– Se osoittaa, että rokottaminen on yhteiskunnallisesti hyvin merkittävä asia – ja poliittisestikin virittynyt aihe, Sivelä toteaa Mediuutisille.
Hän ei kuitenkaan ole havainnut samaa ilmiötä Suomessa. Mediuutiset kysyikin häneltä, pystyisikö vastaavan tutkimuksen tekemään suomenkielisessä Twitterissä.
– Teemme koko ajan aktiivista mediaseurantaa, jossa myös tällaiset asiat otetaan huomioon. Asia on tärkeä, ja se huomioidaan myös tulevissa tutkimuksissa, Sivelä sanoo.
Lähteet:
Broniatowski DA, Jamison AM, Qi SH, AlKulaib L, Chen T, Benton A. ym. Weaponized Health Communication: Twitter Bots and Russian Trolls Amplify the Vaccine Debate. American Public Health Association. Julkaistu verkossa 23.8.2018. [https://ajph.aphapublications.org/doi/10.2105/AJPH.2018.304567]
Elina Heino. Tutkimuslöytö: Venäjän trollit ja rokotusvastaiset botit pyörittävät Twitterin rokotuskeskustelua. Mediuutiset 27.8.2018.
Juuso Parviainen. Tiesitkö Yhdysvaltojen salaisesta tietokannasta, johon on koottu rokotteiden vahingoittamien lapsien tiedot? Trollit levittävät myyttejä somessa. MTV Uutiset 27.8.2018.