Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / HPV-rokote voi suojata useilta syöviltä

HPV-rokote voi suojata useilta syöviltä

Käytössä olevat HPV-rokotteet on todettu tehokkaiksi mm.  papilloomavirusten (HPV) aiheuttamien kohdunkaulansyöpien ehkäisyssä. HPV-infektio lisää riskiä sairastua moneen muuhunkin levyepiteelisyöpään, kuten suuontelon, suunielun, kurkunpään ja peräaukon syöpiin. HPV-infektiot voivat mahdollisesti aiheuttaa myös ruokatorven, keuhkojen sekä miesten genitaalialueen syöpiä. Voisiko HPV-rokote ehkäistä myös näitä?

Kielen tyven ja nielurisojen syöpiä sairastetaan nykyään monissa länsimaissa enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Niitä esiintyy myös keskimäärin nuoremmilla henkilöillä, jotka eivät tupakoi ja/tai käytä alkoholia. Syynä näyttäisi olevan HPV-infektioiden lisääntyminen näissä syövissä. HPV-infektioiden esiintyvyys suuontelon syövissä on kaksinkertaistunut 1970-luvulta lähtien ja viisinkertaistunut suunielun syövissä. Tuoreen meta-analyysin mukaan HPV:n osuus muissa pään ja kaulan alueen syövissä on pysynyt ennallaan, hieman yli 20 prosentissa. Tutkimuksissa on myös havaittu maantieteellistä vaihtelua. HPV-infektiot aiheuttavat esimerkiksi useammin keuhkosyöpää Etelä- ja Väli-Amerikassa kuin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa tai Aasiassa.

Papilloomaviruksia tunnetaan lähes 200. Pään- ja kaluan alueen syövissä HPV16-infektion rooli on keskeinen. Myös kohdunkaulan syövissä virustyypit 16 ja 18 ovat merkittäviä.
– Koska HPV-rokotetuilla henkilöillä on voitu osoittaa HPV-spesifisiä vasta-aineita sekä syljessä että genitaalieritteissä, ja koska syöpiä aiheuttavat HPV-tyypit ovat samoja, on mahdollista, että HPV-rokotteella voidaan ehkäistä myös muista HPV:n aiheuttamia syöpiä, toteaa prof. Stina Syrjänen.

Kansainväliset rokotetutkimukset tarjoavat vasta vähitellen tietoa HPV-rokotteen mahdollisesta tehosta muihin papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin. Toistaiseksi on tehty vasta yksi tutkimus, jossa selvitettiin HPV-rokotteen tehoa HPV-infektioiden esiintyvyyteen suussa. Tutkimuksen mukaan HPV-infektioiden määrä oli vähäisempi rokotetuilla kuin rokottamattomilla. Tutkimuksessa HPV-infektioita ei ollut kuitenkaan kartoitettu ennen rokottamista.

Syrjänen muistuttaa, että suuri osa ihmisistä saa papilloomaviruksen jossakin vaiheessa elämäänsä, mutta harvalla infektio kroonistuu ja aiheuttaa syöpää. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä suun HPV-infektion kroonistumiselle. HPV-positiivisilla pään ja kaulan alueen syövillä on parempi ennuste kuin HPV-negatiivisilla syövillä (HPV-pos.; keskimääräinen 81 % elossa 5 vuoden kuluttua versus HPV-neg. ja tupakoija; 21 % elossa 5 vuoden kuluttua). Tupakointi tai jopa aikaisempi tupakointi huonontaa kuitenkin tätä hyvää ennustetta myös HPV:n aiheuttamille syöville.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 2/2015

Lähde Prof. Stina Syrjäsen luento HPV-rokote ja muu kuin gynekologinen tautitaakka Lääkäripäivillä  8.1.2015.