Ajankohtaista

Apollonia / Ajankohtaista / Tutkimusapurahat haettavana ­lokakuussa – panosta hakemukseen

Tutkimusapurahat haettavana ­lokakuussa – panosta hakemukseen

Apollonian asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja Timo Peltomäki kannustaa kaikkia hakemaan apurahaa ja tekemään rohkeitakin avauksia. Kuva: Jenna Lehtonen

Tutkimusapurahojen haku vuodelle 2025 aukeaa 1.10.2024 ja sulkeutuu kuun lopussa. Apurahapäätökset ovat valmiina maaliskuussa 2025, mutta nyt on aika teroittaa kynät ja hioa hakemus kuntoon.

Asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja Timo Peltomäki, joka valmistautuu arviointityöhön vuoden vaihteessa, toivoo saavansa pöydälleen hyvin valmisteluja hakemuksia. Vinkkejä hakijoille solahtelee toinen toisensa perään hänen puhuessaan.

– Se ei siitä muutu: Lue ohjeet huolella ja tutustu arviointiperusteisiin. Aloita hakemuksen teko ajoissa. Opiskelija, näytä hakemuksesi ohjaajalle.

Lupa- ja lausuntoasiat ovat olleet hyvin kunnossa hakemuksissa viime vuosina. Peltomäki antaa kuitenkin pienen vinkin hakijoille:

– Eettinen toimikunta puoltaa eettisyyttä – ei anna varsinaisesti lupaa. Tämä ilmaisu kannattaa vielä tarkistaa.

Ohjaajalle tulee myös varata aikaa hakemuksen lukemiseen ja antaa mahdollisuus auttaa hakemuksen sudenkuoppien kanssa. Tärkeää on, ettei kiireellä laitettaisi vain rastia Olen näyttänyt hakemuksen ohjaajalle -ruutuun.

Selkeyttä ja syvyyttä aiheeseen

Peltomäki toivoo hakijoiden pysähtyvän tutkimuksen tarkoituksen äärelle ja muokkaamaan sen mahdollisimman selkeäksi.

– Ensivaikutelma tehdään vain kerran. Tutkimuksen tarkoituksen tulisi aueta heti ensimmäisellä lukukerralla, samoin kuin tutkimusprojektin vaiheen.

Hän myös kannustaa perehtymään huolella tutkimusaiheeseen.

– Tutustukaa myös siihen, mitä Suomessa on tehty ja kirjoitettu aiheesta.

Asiantuntijalautakunta kaipaa myös rohkeita uusia tutkimusavauksia ja kansainvälisesti merkittäviä projekteja hakemusten joukkoon.

– Meillä on laajoja kohorttiaineistoja ja biopankkien tietoja myllättäväksi. On mietittävä tarkkaan, mitä tutkitaan, ja löydettävä uusia kiinnostavia näkökulmia.

Monenlaista tutkimusta tarvitaan

Tutkimusapurahahakemukset ovat vähentyneet hieman viimeisten vuosien aikana, mutta Peltomäki ei olisi tästä huolissaan.

– Vuonna 2023 opiskelija-apurahojen hakumäärät tuplaantuivat.

Uusia tutkijapolvia kaivataankin, sillä alan tutkimusta tekee hyvin pieni joukko Suomessa, eikä päätoimisia tutkijoista ole montaa. Monellakaan väitöskirjan tehneellä ei ole mielessään akateeminen ura.

– Meiltä puuttuvat näkymät eteenpäin ja urapolut väitelleille tutkijoille, kun post doc -tutkijapaikkoja ei ole.

Tutkimusta onneksi tehdään osa-aikaisesti, ja meiltä löytyy vielä monia tutkimusryhmien johtajia, jotka kantavat vastuuta monesta ohjattavasta. Peltomäki korostaa, että ryhmien ja ammattimaisten johtajien merkitys on suuri. Suomalaiselle tutkimukselle tärkeitä ovat myös kansainvälisesti tunnetut konkarimme ja tutkimuslinjat, jotka innostavat nuoria tutkimaan.

Suosituimpien teemojen lisäksi apurahojen jaossa pyritään huomioimaan laajasti eri aihealueet.

– Monenlaista tukimusta tarvitaan!
Vaikka apurahan saa pieni joukko suhteessa jäsenkuntaan, tutkimustyöstä hyötyvät kaikki kollegat esimerkiksi koulutuksen ja Käypä hoito -työn kautta. Haethan tärkeälle tutkimusprojektillesi rahoitusta!

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2024

Lue lisää tutkimusapurahoista ja apurahahausta.