Resiini-infiltraatio on tehokas nuorten alkavan karieksen pysäytyshoidossa
Tutkimusten mukaan resiini-infiltraatiotekniikka soveltuu hyvin nuorten aktiivisten, alkavien kariesvauroiden pysäytyshoidoksi etenkin approksimaaliväleissä. Siinä missä paikka heikentäisi hampaan vahvaa rakennetta, resiini-infiltraatio ei heikennä hammasta eikä johda paikkauskierteeseen.
Mini-invasiivinen resiini-infiltraatiotekniikka kehitettiin 2000-luvulla perinteisen pinnoitustekniikan rinnalle. Tekniikka soveltuu parhaiten ICDAS-luokkien 1–2 aktiivisiin kiillevaurioihin ja joihinkin pieniin 3-luokan vaurioihin (pinta rikki). Resiini-infiltraatiota voi käyttää hampaiden approksimaalipintojen vaurioiden lisäksi myös sileiden pintojen, kuten esimerkiksi etuhampaiden labiaalipintojen vaurioiden pysäytyshoitoon. Sileillä pinnoilla menetelmä palauttaa hampaan optiset ominaisuudet ja parantaa estetiikkaa.
Tekniikassa resiini imeytyy vaurion sisään, kun se perinteisessä pinnoituksessa jää hampaan pintaan. Hampaan kovan pinnan käsittely 15-prosenttisella suolahapolla ja etanolilla mahdollistaa aineen tunkeutumisen hammaskudokseen kapillaari-ilmiön avulla.
– Käytännössä aine on tavallista resiiniä, mutta tietyt ainesosat helpottavat aineen penetroitumista vaurion sisään. Resiini-infiltraatiota ja pinnoitusta voidaan käyttää myös yhdessä, selventää professori Vuokko Anttonen.
– Kahden minuutin suolahappoetsaus voidaan toistaa kolmekin kertaa, eikä kukaan potilaista ole reagoinut suolahappoon, kertoo prekurssilla avustanut EHL Taina Käkilehto käytännön kokemuksista.
Pinnan on havaittu jäävän hieman karkeaksi resiini-infiltraatiokäsittelyn jälkeen, ja suositeltavaa onkin kiillottaa hampaan pinta tasaiseksi käsitellystä kohdasta.
Tutkimusnäyttöä tekniikan toimivuudesta on kerääntynyt vuodesta 2005. Tutkimukset tukevat toisiaan, ja RCT-tutkimusten mukaan resiini-infiltraatio vähentää tehokkaasti kavitoitumattomien vaurioiden etenemistä verrattuna esimerkiksi fluorikäsittelyihin. Anttosen mukaan tutkimusnäyttö mahdollistaa jo tekniikan suosittelun lapsilla ja nuorilla, mutta laajoja, sokkoutettuja pitkäaikaisseurantoja toivotaan lisää. Ikäihmisten leesioiden hoidosta resiini-infiltraatiotekniikalla ei puolestaan ole vielä tutkimusnäyttöä.
Sileiden pintojen vaurioiden värimuutosten hoidosta on myös alustavia hyviä tuloksia, jotka puoltavat tekniikan käyttöä valkoisten, aktiivisten alkavien vaurioiden eli nk. White Spot -leesioiden hoidossa. Kovapintaisten värjäytymien osalta menetelmästä ei ole käytännössä todettu merkittävää hyötyä. MIH- tai fluoroosihampaiden hypoplastisten muutosten korjaamisessa resiini-infiltraatiohoidon voi yhdistää muovitekniikkaan.
Yksittäisten etenevien vaurioiden kohdalla täytyy aina pysähtyä miettimään, mikä on sopivin menetelmä kunkin vaurion hoitoon. Pysäytyshoito resiini-infiltraation avulla on hyvä muistaa yhtenä vaihtoehtona.
– Kariologiassa on jo voitto, ettei vaurio etene. Silti se voi näkyä edelleen röntgenkuvassa, tosin usein aiempaa tilannetta selkeärajaisempana, huomauttaa Anttonen.
– Tärkeintä on kuitenkin aina korostaa potilaalle hampaiden hyvän kotihoidon merkitystä ja antaa yksilöllisiä neuvoja.
Lähde: Prof. Vuokko Anttosen luento Resiini-infiltraatio karieksen ehkäisyssä – teoriaa ja käytäntöä. Apollonia Symposiumin prekurssi 21.3.2019.