Kouluttaudu päivän verran kuukaudessa, kirjoittaa Apollonian koulutustoimikunnan puheenjohtaja, EHL Katri Palo. Kuva: Ismo Henttonen
Kuluva vuosi on nimetty Suomen hammaslääkärijärjestöissä täydennyskoulutuksen vuodeksi. Teema, Koulutus kantaa – Skolning bär dig, kuvaa hyvin sitä, miten koulutuksen avulla voimme hoitaa potilaita viimeisimmän tiedon ja käytänteiden mukaisesti. Se kuvaa myös sitä, miten tärkeää ammatillinen täydennyskoulutus on hammaslääkärin uralla. Täysin valmis ei ole koskaan.
Koulutuksen avulla voimme hoitaa potilaita viimeisimmän tiedon ja käytänteiden mukaisesti.
Teemavuoden taustalla on Apollonian, Hammaslääkäriliiton, Diasteeman ja Odontologiska Samfundetin viime vuoden lopulla päivittämä täydennyskoulutussuositus. Sen mukaan meidän jokaisen tulee päivittää ja täydentää ammatillista osaamistamme vuosittain noin 50 tuntia eli 8–10 päivää. Kun huomioidaan lomakaudet, niin täydennyskoulutukseen tulee varata kuukausittain päivän verran aikaa. Jotta tämä toteutuisi, on hyvä istahtaa säännöllisesti pöydän ääreen; suunnitella päivät kalenteriin hyvissä ajoin ja tutustua monipuoliseen koulutustarjontaan.
On tärkeää, että kaikki potilaista päättäjiin ymmärtävät täydennyskoulutuksen merkityksen niin potilasturvallisuudelle kuin myös työssä jaksamiselle. Koulutustilaisuuksissa on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin kollegoihin, joita voi myöhemmin esimerkiksi konsultoida matalalla kynnyksellä.
Jokaisen hammaslääkärin vastuulla on huolehtia omasta ammattitaidostaan ja varmistaa osaamisensa alati muuttuvassa maailmassa. Tähän meitä velvoittaa niin antamamme hammaslääkärin vala kuin useampi laki ja asetus. Hammaslääkärin tulee ylläpitää ja kehittää taitojaan – työnantajan tulee seurata ja valvoa, että tämä toteutuu.
Koulutus tulee valita kehittämistarpeiden mukaan. Hammaslääkäri voi erikoistua ja perehtyä tiettyyn osa-alueeseen, mutta hän ei voi jättää minkään osa-alueen tietoja täysin pimentoon. Vaikka kaikkia toimenpiteitä ei tekisikään itse, potilaille pitää pystyä kertomaan erilaisista hoitovaihtoehdoista ja niiden hyödyistä, haitoista ja riskeistä.
Koulutuksen tulee olla laadukasta ja vaikuttavaa.
Päivitetyn suosituksen mukaan ammatillisen täydennyskoulutuksen tulee olla laadukasta ja vaikuttavaa. Sen lähtökohtia ovat tieteellisyys, puolueettomuus ja läpinäkyvyys. Koulutuksen järjestäjien ja kouluttajien sidonnaisuudet tulee kertoa järjestelmällisesti, jotta koulutuksen puolueettomuutta voidaan arvioida. Tämä ei ole aina helppoa, mutta tutustumalla päivitettyyn täydennyskoulutussuositukseen tätäkin taitoa oppii. Päivitetty täydennyskoulutussuositus löytyy kaikkien päivitykseen osallistuneiden järjestöjen verkkosivuilta. Voin vakuuttaa, että siihen kannattaa perehtyä.
Teemavuosi huipentuu hammaslääkärijärjestöjen yhteiseen hybridikoulutustapahtumaan 12.12. Merkitsethän päivän jo kalenteriisi.
Katri Palo
Apollonian koulutustoimikunnan puheenjohtaja, EHL
Kirjoitus on julkaistu Juuri nyt -palastalla Hammaslääkärilehdessä 4/2025.