Tiivistelmä
Puuttuvat yläleuan lateraali-inkisiviit voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun niin esteettisesti kuin myös toiminnallisesti. Niiden korvaamiseen käytetään yleisimmin kahta menetelmää: implanttikruunuja tai ortodonttista aukonsulkua.
European Journal of Orthodontics -lehden tuore tutkimus pyrki selvittämään hoitotulosten kehittymistä pitkällä aikavälillä, koska hoitotekniikat muuttuvat ja paranevat ajan myötä.
Retrospektiiviseen tutkimukseen osallistui yhteensä 88 potilasta, jotka jaettiin kahteen kohorttiin. Aiemmin hoidettu ryhmä käsitti 44 potilasta, jotka oli hoidettu vuosina 2001–2008.
Myöhemmin hoidettu ryhmä koostui 44 potilaasta, jotka oli hoidettu vuosina 2011–2018. Yhteensä analysoitiin 132 hammasta, ja niistä 62 kuului aiemmin hoidettuun ryhmään ja 70 myöhemmin hoidettuun ryhmään.
Tutkimuksessa arvioitiin useita esteettisiä ja kliinisiä tekijöitä, kuten kruunun pituutta, ienverenvuotoa, papilloiden tilaa, inkisiivien kallistuskulmaa ja esteettistä kokonaisarviota.
− Tulokset osoittivat, että implanttihoidoissa hoitotulokset olivat paremmat myöhemmin hoidetulla ryhmällä kruunun pituuden, ienverenvuodon, papillan muodostumisen, inkisiivien kallistuskulman ja estetiikan osalta verrattuna aiemmin hoidettuun ryhmään, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ortodontian jaoston erikoishammaslääkäri ja EHL, HLT Anna-Sofia Silvola Oulun yliopistosta kertoo.
− Ortodonttisessa aukonsulussa hoitotulokset olivat parempia myöhemmin hoidetulla ryhmällä kruunun pituuden ja ienverenvuodon suhteen verrattuna aiemmin hoidettuun ryhmään, kun taas kruunun väri oli parempi aiemmin hoidetulla ryhmällä. Tutkimuksessa ei vertailtu implanttihoidon ja ortodonttisen aukonsulun tuloksia toisiinsa.
Tutkimuksen kirjoittajat toteavat, että hoitotulokset olivat parantuneet kymmenen vuoden aikana etenkin implanttihoidoissa.
Lähde: Hedmo C, Lindsten R, Josefsson E. Evaluation of the aesthetics and clinical findings in patients with missing maxillary lateral incisors treated with a 10-year interval. Eur J Orthod 2024 1; 46(3): cjae018. Julkaistu verkossa 24.4.2024. doi: https://doi.org/10.1093/ejo/cjae018
Lisää aiheesta: Hammasimplantti vaatii potilaalta elinikäistä sitoutumista hoitoon – Apollonia
Lisää aiheesta: Implanttihoidon käsikirja Apollonian jaostojen käyttöön – Apollonia