Ajankohtaista

Apollonia / Tiedeuutiset / Viisuri pysyy poistokärjessä

Viisuri pysyy poistokärjessä

Väestötutkimus vahvisti usein esitetyn väitteen, että kaikista hammastyypeistä viisaudenhammas on useimmin poistettu hammas, myös silloin, kun synnynnäiset hammaspuutokset on otettu huomioon. Tutkijat löysivät myös ikärajan, johon saakka viisaudenhammas on eniten poistettu.

Suomalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa laajalla väestötutkimusaineistolla eri hammastyyppien puuttumista ja eniten poistettua hammasta. Terveys 2000 -tutkimuksen osa-aineisto koostui 6 082 panoraamaröntgenkuvasta, joista kirjattiin ylä- ja alaleuan hammaspuutokset. Tiedot hampaiden synnynnäisten puutosten yleisyydestä haettiin kahdesta meta-analyysistä.

Tutkimuksen osallistujista 46 %­ oli miehiä ja 54 % naisia, iältään 30–97-vuotiaita. Täysi 32 hampaan hampaisto oli 41 %:lla (n = 2 469) tutkituista. Puuttuvia hampaita oli useammin naisilla kuin miehillä. Viisaudenhammas puuttui sekä ylä- että alaleuasta useammin kuin muut hammastyypit ja kulmahammas oli kaikista pitkäikäisin.

Viisaudenhampaan ylivalta säilyi aina 80 vuoden ikään asti. Tämän jälkeen ylivalta katosi ensin alaleuassa suhteessa ensimmäiseen molaariin ja 90-vuotiailla suhteessa muihin takahampaisiin. Yläleuassa vasta 90-vuotiailla viisaudenhammas tippui kärjestä suhteessa kaikkiin hampaisiin.

Tutkijat muistuttavat, että viisaudenhampaiden poistot ja niiden aiheuttamat komplikaatiot ovat myös potilasvahinkotilastojen kärjessä. Viisaudenhampaan onnistunut poisto vaatiikin osaamista, asianmukaisia laitteita ja resursseja.

Käypä hoito -suosituksen viimeisessä kappaleessa listataan monia asioita, jotka tekevät viisaudenhampaan poistosta tavallista vaikeamman. Vaativat poistot on ohjattava kokeneemmille tekijöille, muistuttaa dosentti ­Irja Ventä.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 9/2024

Lähde: Ventä I, Snäll J, Rice DP, Suominen AL. Is the third molar the most frequently extracted tooth? A population-based study utilizing dental panoramic radiographs in adults. Clin Oral Investig 2024; 28(8): 443. doi: 10.1007/s00784-024-05845-6. Julkaistu verkossa 24.7.2024.