Ajankohtaista

Apollonia / Uutishuone / Tiede arjessa -blogi / Tiede arjessa -blogi: Yhdessä potilaan parhaaksi | Katri Palo

Tiede arjessa -blogi: Yhdessä potilaan parhaaksi | Katri Palo

Kokoonnumme jälleen marraskuussa Hammaslääkäripäiville ajankohtaisten asioiden äärelle. Tämän vuoden teema ”Yhdessä potilaan parhaaksi” korostaa yhteistyön merkitystä, ei vain hammaslääkärien kesken, vaan myös potilaan ja hoitohenkilökunnan kanssa.

Hammaslääkäripäivät tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua alamme uusimpiin tutkimustuloksiin ja teknologisiin innovaatioihin. Uusimman tiedon avulla voimme varmistaa, että potilaamme saavat laadukasta ja yksilöllistä hoitoa. Työmme nojaa vahvasti tutkittuun tietoon, jota tulee jakaa myös potilaalle. Tämä haastaa meidät hammaslääkärit ylläpitämään ja kehittämään ammatillista osaamistamme jatkuvasti.

Työmme nojaa vahvasti tutkittuun tietoon, jota tulee jakaa myös potilaalle. Hammaslääkäripäivät tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua alamme uusimpiin tutkimustuloksiin ja teknologisiin innovaatioihin. | K. Palo

Hammaslääkäripäivillä tutkimustuloksia sovelletaan käytäntöön. Viime vuosien aikana tekniikka on kehittynyt huimasti, ja se näkyy myös vastaanotoilla. Digitaalinen kuvantaminen ja tekoälyyn perustuvat diagnoosimenetelmät ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten teknologia tekee suun terveydenhoidosta täsmällisempää ja potilasystävällisempää. Lisäksi tekoälypohjaiset ohjelmistot voivat analysoida röntgenkuvia ja näin auttaa meitä hammaslääkäreitä tekemään nopeampia ja tarkempia diagnooseja, mikä parantaa hoidon tehokkuutta.

Teknologian kehityksen ohella potilaan ja hammaslääkärin välisen yhteistyön vaatimukset lisääntyvät. Hyvä hoitosuhde perustuu avoimeen ja selkeään vuorovaikutukseen, jossa potilas ymmärtää hoitovaihtoehtonsa ja voi osallistua aktiivisesti päätöksentekoon. Vuorovaikutuksen merkitystä ei voi liioitella. Kun potilas tuntee olonsa turvalliseksi ja kuulluksi, myös (oma)hoidon laatu paranee. Tämä korostuu erityisesti pitkäaikaisissa hoitosuhteissa, joissa luottamuksella on suuri vaikutus hoidon onnistumiseen.

Vuorovaikutuksen merkitystä ei voi liioitella. | K. Palo

Ehkäisevä hoito ja terveyden edistäminen ovat suunterveyden kulmakiviä, ja tutkitun tiedon soveltaminen arjessa auttaa potilaita ennaltaehkäisemään monia suusairauksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännölliset tarkastukset ja asianmukainen omahoito, ovat tehokkaita keinoja suunterveyden ylläpitämiseen. Hammaslääkäri ei pelkästään hoida yksittäisiä ongelmia, vaan myös ohjaa ja valmentaa potilasta ennaltaehkäisevässä hoidossa ja suunterveyden ylläpitämisessä. Suun terveydenhuolto sisältää myös ravitsemusneuvontaa ja ottaa esille esimerkiksi tupakoinnin haittoja. Tutkimukset osoittavat yhä vahvempaa yhteyttä suunterveyden ja yleisterveyden välillä, joten suun terveydenhuollon rooli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä tulee pitää mielessä.

Ammatillisen täydennyskoulutuksen avulla voimme parantaa potilaskokemusta ja hoidon laatua. | K. Palo

Apollonian koulutustoimikunta on suunnitellut jälleen hienot ja ajankohtaiset luennot, jotka pohjautuvat uusimpiin tutkimuksiin ja yhdistävät tiedon arjen käytäntöihin. Ammatillisen täydennyskoulutuksen avulla voimme parantaa potilaskokemusta ja hoidon laatua. Lisäksi potilas voi luottaa siihen, että hänen suunsa terveys on parhaissa mahdollisissa käsissä.

Katri Palo
Apollonian koulutustoimikunnan puheenjohtaja

Tutustu Hammaslääkäripäivin 6.-8.11.2024 ohjelmaan ja ilmoittaudu.