Ajankohtaista

Apollonia / Tiede / Kotimainen vertaisarvioitu tiedeartikkeli: Biofilmi suun limakalvolla

Kotimainen vertaisarvioitu tiedeartikkeli: Biofilmi suun limakalvolla

Peer reviewed  CC BY

Tekijät
Ella Suomela, Arja Kullaa

Julkaisupäivämää verkossa
02.09.2024

Hyväksytty julkaistavaksi
27.06.2024

Tiedostot

Tiivistelmä

Suussa on erilaisia pintoja, joihin mikrobit voivat kiinnittyä. Sen lisäksi suussa on vapaita mikrobeja, jotka huuhtoutuvat ruuansulatuskanavaan syljen mukana, kun ihminen nielee.

Katsausartikkelissa käsitellään suun limakalvojen biofilmiä, sen muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä biofilmin ja isännän välistä suhdetta. Tarkoituksena on pohtia biofilmin merkitystä limakalvon ja isännän normaalitilalle sekä isännän ominaisuuksien vaikutusta biofilmiin. Hampaan pinnalla ja ientaskussa on omanlaisensa biofilmi, eikä sitä käsitellä tässä katsausartikkelissa.

Suun limakalvon biofilmi on runsainta kielen selkäpinnan rihmanystyjen rihmoihin kiinnittyneenä. Liikkuvalla ja kiinnittyneellä limakalvolla biofilmi on vähäistä. Isännän ja biofilmin välillä vallitsee tasapainotila, johon vaikuttavat isännän ja biofilmin toisiinsa kohdistavat valikoivat voimat, kuten syljen puolustustekijät ja virtausvaikutus, limakalvopellikkeli, suun limakalvopinnan hilseily, mikrobien kiinnittymisominaisuudet sekä isännän ja mikrobien välinen vuorovaikutus. Tasapainotilassa molemmat osapuolet hyödyttävät toisiaan. Muutokset tasapainotilassa, eli dysbioosissa, voivat altistaa suun limakalvon patogeenisille mikrobeille.

Microbial habitats at oral mucous membranes

Biofilm on oral mucosa varies on different mucosal surfaces. The most abundant biofilm can be found on the tongue dorsum, whereas only a few microbes can be seen on lining mucosa and masticatory mucosa. Instead, microbes attach to shedding epithelial cells. This review article provides information on biofilm and its effects on oral mucosa in health and disease. The balance between the host and the microbes is crucial for the biofilm to survive on oral mucosa. The balance can be affected by salivary flow and defense components, microbial adhesion, the shedding of epithelial cells, and interaction between the host and the microbes. Changes in the balance can predispose oral mucosa to pathogenic microbes.

Viittaaminen

Suomela E, Kullaa A, 2024. Biofilmi suun limakalvolla 2.9.2024. Tiede. Apollonia.