Kotimaiset tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Palauta irronnut traumahammas paikoilleen

Palauta irronnut traumahammas paikoilleen

Palauta irronnut traumahammas paikoilleen

7.10.2022 klo 07:00

Pysyvän hampaan avulsio on hammastraumoista vakavin ja vaatii aina kiireellistä hoitoa. Oikeanlainen ensiapu onnettomuuspaikalla parantaa irronneen hampaan ennustetta.

– Ennusteeseen vaikuttaa se, kuinka kauan hammas on ollut poissa suusta. Paras ennuste on silloin, kun hammas saadaan onnettomuuspaikalla takaisin kuoppaansa, sillä parodontaaliligamentit vaurioituvat herkästi kuivuessaan, tiivistää erikoishammaslääkäri Meira Lääveri.

Lääveri muistuttaa, että potilas tulee pyytää aina heti vastaanotolle ja myös asettamaan hammas takaisin kuoppaansa viivyttelemättä – vaikka likaisena, jos sen huuhteleminen ei ole mahdollista.

– Kun potilas soittaa, pyydä etsimään hammas. Jos hammas löytyy, neuvo huuhtelemaan vedellä. Neuvo pitämään kiinni kruunusta ja välttämään koskemasta muihin osiin. Hampaasta ei saa myöskään rapsutella ja pyyhkiä roskia pois eli vältetään kaikin tavoin parodontaaliligamentteihin koskemista.

Jos potilaalla on muita yleistilaan vaikuttavia akuutteja oireita, on tärkeintä neuvoa laittamaan hammas kuoppaansa ja ohjeistaa kiertämään tärkeämmät päivystykset ensin.
Hammaskuopassa on aina verenvuotoa, ja hematooma työntää herkästi hammasta pois. Tämän vuoksi kuoppaan takaisin asennettua hammasta on hyvä ohjeistaa pitämään paikoillaan esimerkiksi puremalla nenäliinaa paikalleen laitettua hammasta vasten. Jos hammasta ei saada takaisin paikoilleen, sitä tulisi säilyttää vastaanotolle mentäessä huulipoimussa tai maidossa, sillä veden osmoottinen paine on eri kuin ihmiselimistössä ja tämä kuivattaa soluja lisää.

Traumahampaan hoidossa tavoitteena on säilyttää hampaat sekä estää kudospuutosten ja infektioiden syntyä. Kudospuutosten estämiseksi irronnut hammas laitetaan lähtökohtaisesti aina takaisin ja kiskotetaan paikoilleen päivystyksessä.

– Hampaan voi poistaa myöhemminkin, mutta takaisin sitä ei saa. Välttäkää siis poistoa päivystyksellisesti. Vaikka hammas menetettäisiin myöhemmin, kudospuutosta on voitu
estää.

Nuorilla ja lapsilla on myös syytä muistaa autotransplantaation mahdollisuus, jos suusta löytyy sopivassa juurenkehitysvaiheessa oleva hammas. Siirretty hammas auttaa alveoliluuta kasvamaan normaalisti. Vaikka tämäkin hammas menetettäisiin jossakin vaiheessa, alueelle on useimmiten saatu lisää kova- ja pehmytkudoksia.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 11/2022

Lähde: EHL Meira Lääverin luento Hammasvammat pähkinänkuoressa. Mainio Startti 9.9.2022.

Artikkelin tila:
Julkinen
Annika Nissinen
Pääkategoria:
Alakategoria: