Väitös: Interleukiini-17F ehkäisee myös kielisyövän leviämistä
Pään ja kaulan alueen syöpiin (HNSCC) kuuluu joukko yleisiä ja aggressiivisia pahanlaatuisia kasvaimia. Suurin osa HNSCC-kasvaimista esiintyy suuontelossa, erityisesti liikkuvan kielen alueella (OTSCC). Kielisyöpäpotilailla viiden vuoden eloonjäämisaste on vain 50–60 %.
Interleukiini-17F:n on osoitettu indusoivan kasvainten muodostusta estäviä vaikutuksia useissa syöpätyypeissä. Tämän väitöskirjan tavoitteena oli 1) tutkia IL-17F:n ilmentymistä kielisyöpäkudoksissa sekä sen yhteyttä potilaiden ennusteeseen ja kuolleisuuteen; 2) arvioida IL-17F:n vaikutuksia solujen tuumorigeenisiin ominaisuuksiin; 3) testata IL-17F:n vaikutusta tuumorista peräisin olevien suonen kaltaisten rakenteiden muodostumiseen (vaskulogeeninen matkiminen, VM); 4) IL-17F:n antiangiogeeniset vaikutukset huomioiden tarkastella systemaattisesti veren mikroverisuonitiheyden (MVD) ja imusuonten tiheyden (LVD) ennustearvoa kielisyöpäpotilailla.
Tutkimuksissa hyödynnettiin OTSCC-potilailta saatuja kliinisiä näytteitä. Lisäksi in vitro -määrityksissä käytettiin OTSCC-solulinjoja, ihmisen napanuoran endoteelisoluja (HUVEC), syöpään liittyviä fibroblasteja (CAF) ja ihmisen suun keratinosyyttejä (HOK). Geenianalyysit suoritettiin käyttäen PCR:ää. IL-17F:n ilmentyminen potilasnäytteissä kartoitettiin sokkopisteytyksellä ja vasta-ainevärjäyksellä. Selviytymiskäyrät tuotettiin Kaplan-Meier-menetelmällä. Testasimme myös VM-rakenteiden malleja potilasnäytteillä ja ortotooppisessa kielisyöpähiirimallissa. Systemaattiseen tiedonhakuun käytimme Ovid Medline-, Scopus- ja Cochrane-tietokantoja.
Tulosten perusteella syöttösolut ovat OTSCC:ssä tärkein IL-17F:n lähde, ja kasvaimen invaasiorintaman solunulkoisten syöttösolujen erittämä IL-17F on yhteydessä parempaan tapauskohtaiseen eloonjäämiseen kaikilla OTSCC-potilasryhmillä. OTSCC-soluilla oli HOK-soluihin verrattuna alhaisemmat IL-17F-, IL-17RA- ja RC-mRNA-tasot. IL-17F esti kasvainsolujen lisääntymistä, satunnaista migraatiota ja CAF-välitteistä kasvainsolujen invaasiota. Se myös esti annosriippuvaisesti HUVEC-solujen putkenmuodostusta. OTSCC-solut sisälsivät CD31:tä ja muodostivat samalaisia putkimaisia VM-rakenteita kuin HUVEC-solut, ja näitä rakenteita tunnistettiin myös kielisyöpähiirimallissa. IL-17F vähensi VM-rakenteiden muodostusta in vitro samalla tavalla kuin antiangiogeeninen lääke Sorafenib. Systemaattinen katsauksemme paljasti, että MVD/LVD-merkkiaineiden runsaampi ilmentyminen liittyi useimmissa tutkimuksissa OTSCC-potilaiden huonompaan eloonjäämistulokseen.
Tuloksemme tukevat sitä käsitystä, että IL-17F ehkäisee kielisyövän leviämistä. In vitro -määritykset osoittivat IL-17F:n vaikuttavan kasvainsolujen lisääntymiseen, migraatioon, invaasioon ja VM:n muodostumiseen. Lisää prekliinisiä tutkimuksia kuitenkin tarvitaan. Tarvetta on myös laajemmille kliinisille tutkimuksille suuremmilla potilaskohorteilla, ennen kuin MVD/LVD-markkereita voidaan suositella kliinisen ennustamisen tueksi.
Väitökseen johtaneet tutkimukset tehtiin Helsingin yliopistossa.
Almahmoudi Rabeia
BDS, PhD student
VASTAVÄITTÄJÄ
Daniela Costea, professor
University of Bergen, Norja
KUSTOS
Tuula Salo, professori
Helsingin yliopisto / Oulun yliopisto
ESITARKASTAJAT
Sonja Steigen, professor
The Arctic University of Norway, Norja
Heikki Irjala, professori
Turun yliopisto
OHJAAJAT
Tuula Salo, professori
Helsingin yliopisto / Oulun yliopisto
Ahmed Al-Samadi, yliopistotutkija
Helsingin yliopisto
Verkkojulkaisun osoite: helda.helsinki.fi/handle/10138/338167
Väitöskatsaus on julkaistu Hammaslääkärilehdessä 4/2022.