Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Passi, hammasharja – ja mikroskooppi?

Passi, hammasharja – ja mikroskooppi?

Helsingin yliopisto uutisoi hiljattain Suomen molekyylilääketieteen instituutissa FIMM:ssa kehitteillä olevasta mobiilimikroskooppi MoMicista, joka on riittävän pieni kuljetettavaksi kameralaukussa. Sellaisen voisi viedä vaikkapa eristyksissä olevaan afrikkalaiseen kylään, jossa epäillään malariaepidemiaa, tai Suomessa Lapin perukoille, jossa terveyskeskuksen vuodeosastolla makaavalla, huonokuntoisella potilaalla epäillään harvinaisen syövän uusiutumista. HY:n mukaan MoMic saavuttaa laboratoriotason mikroskoopin erottelukyvyn ja pystyy skannaamaan tutkimusnäytteestä riittävän kokoisen alueen diagnoosia varten. Mikroskooppi on langattomassa yhteydessä pilvipalvelimeen, jonka kautta näytteelle voidaan tehdä konenäköanalyysi ja/tai se voidaan lähettää patologin tai mikrobiologin diagnosoitavaksi minne tahansa maailmassa.

MoMicia testataan parhaillaan kenttäolosuhteissa Tansaniassa, ja vielä tänä vuonna alkaa sen testaus ja käyttäjäkokemusten kerääminen suomalaisissa sairaaloissa.

Laitetta ei ole vielä kaupallistettu, mutta HY:n tiedotteen mukaan siitä on tulossa huomattavan edullinen.
– On mahdotonta vielä sanoa, mitä tämä konkreettisesti tarkoittaisi, toteaa MoMicia kehittävän tutkimusryhmän johtaja, dosentti Johan Lundin. – Laite on rakennettu kokonaan älypuhelimeen suunnitelluista komponenteista, jotka ovat sarjatuotantoa. Saattaa olla, että vielä joskus MoMicin hintaero verrattuna perinteiseen skannerimikroskooppiin tulee olemaan kymmenkertainen.

Lundin muistuttaa, että toimiva etädiagnostiikka vaatii muutakin kuin luotettavan mobiilimikroskoopin.
Koko järjestelmän – digitalisoinnin, kuvatiedoston siirtämisen, diagnoosin teon ja tiedon palauttamisen potilaan lähikontaktille – pitää toimia sujuvasti.
– Yksi iso haaste on tällä hetkellä näytteen preparointi: sitä ja siihen tarvittavaa laitteistoa tulisi yksinkertaistaa, jotta se onnistuisi alkeellisemmissakin olosuhteissa.

Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella on hyödynnetty virtuaalimikroskooppiohjelmaa suupatologian opetuksessa jo vuodesta 2007. Suupatologian professori Tuula Salo arvioi, että suupatologian kliinisessä diagnostiikassa MoMicin kaltainen laite tuskin vielä lähivuosina lyö läpi.
– Ehkä tällainen laite olisi jossain vaiheessa hyvä pienemmissä laboratorioyksiköissä, erityisesti kun tarvitaan konsultaatiota. Patologiassa on lukuisia eri subspesialiteetteja, ja helppokäyttöisen sekä edullisen etädiagnostiikkamahdollisuuden myötä näytelaseja ei tarvitsisi enää lähetellä postissa konsultointia varten.

Laura Kimari, Hamamslääkärilehti 5/2016

Lähteet:
Mari Kaunisto: Suomessa kehitetty mobiilimikroskooppi liikkuu potilaan luo”. Helsingin yliopiston tiedote 11.3.2016. Dos. Johan Lundinin ja prof. Tuula Salon haastattelut.