Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Opetushallitus antoivat vuonna 2007 kansallisen suosituksen, ettei peruskouluissa tulisi myydä makeita tuotteita. Tutkijat halusivat selvittää, miten suositus on vaikuttanut koulujen makeanmyyntiin, ja onko suositus vaikuttanut konkreettisiin toimiin ja koulujen linjauksiin suunterveyden edistämisen osalta.
Kyselytutkimuksessa selvitettiin makeiden ja terveellisten tuotteiden myyntiä sekä koulun päätöksentekoa ja linjauksia makeiden tuotteiden myynnistä. Kysely tehtiin vuosina 2007 ja 2010 peruskoulujen yläasteilla. Tutkimukseen kutsutuista (970) kouluista 237 vastasi molempiin kyselyihin. Kysymykset ja vastaukset jaoteltiin kolmen suunterveyden edistämiseen liittyvän aihealueen alle: altistus (mitä riskejä ympäristö tarjoaa), suojaus (miten oppilaiden suunterveyttä edistetään) ja linjaus (toiminta ja päätökset käytäntöjen takana). Tuloksia verrattiin kyselyjen välillä.
Suosituksen vaikutukset näkyivät kouluissa: oppilaiden altistuminen makeille tuotteille oli vähentynyt merkitsevästi, suunterveyttä edistävien tuotteiden tarjoaminen oli lisääntynyt hieman ja linjaukset olivat parantuneet. Makeisten ja sokeripitoisten virvoitusjuomien myynti oli vähentynyt, mutta muiden makeiden tuotteiden myynti oli ennallaan.
Tutkimus osoittaa, että kansallisen tason suositukset ovat merkittäviä ja vaikuttavat kouluympäristöön. Tutkijat kuitenkin tähdentävät, että nuorten makeankulutuksen vähentämiseksi tarvitaan myös muita toimenpiteitä sekä kouluissa että koulujen ulkopuolella.
Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 8/2015
Lähde: Anttila J, Rytkönen T, Kankaanpää R, Tolvanen M, Lahti S. Effect of national recommendation on sweet selling as an intervention for a healthier school environment. Scand J Public Health. 2015; 43(1): 27–34.