Ihmisen papilloomavirusta (HPV) kantava äiti voi tartuttaa viruksen lapseensa synnytyksessä tai myöhemmin. Lapsen HPV16-spesifisestä soluvälitteisestä immuuniteetista ei ole aiempaa tutkimustietoa, koska näiden muistisolujen on uskottu esiintyvän vain sukupuoliteitse saaduissa HPV-infektioissa.
Turussa vuodesta 1998 jatkuneen HUPA-seurantatutkimuksen osatutkimuksessa tutkijat kartoittivat HPV 16 -spesifistä immuunivastetta sellaisilla äiti-lapsipareilla, joissa äideillä oli seurannan aikana ilmennyt HPV-tyypin 16 aiheuttama kohdunkaulan syövän esiaste eli intraepiteliaalinen neoplasia (CIN) (n = 10). Lapsia ei ollut rokotettu HPV:tä vastaan eikä heillä ollut seksikokemuksia. HPV 16 on yleisin syöpää aiheuttava korkean riskin HPV-tyyppi.
Osoittautui, että lapsilla T-solujen proliferatiivinen vaste HPV16:lle oli jopa laajamittaisempi kuin heidän äideillään. Lapsista useampi kuin äideistä reagoi HPV 16:n E2-, E6- ja E7- peptideille, ja lapsilla myös elimistön tuottamat IL-2- sekä IL-5-sytokiinitasot olivat korkeammat. Lisäksi lapsilla, joiden äideillä oli vaikea-asteinen kohdunkaulan dysplasia (CIN3), oli merkittävästi korkeammat IFN-· ja TNF-·-tasot kuin lievempää dysplasiaa sairastavien äitien lapsilla.
On siis mahdollista, että äidin sairaus johtaa hänen lapsensa immunologiseen HPV-suojaan rokottamatta.
Laura Kimari, Hammaslääkärilehti 7/2014
Lähde: Koskimaa HM, Paaso A, Welters M, Grénman S, Syrjänen K, van der Burg S, Syrjänen S. Human papillomavirus 16 E2-, E6- and E7-specific T-cell responses in children and their mothers who developed incident cervical intraepithelial neoplasia during a 14-year follow-up of the Finnish Family HPV cohort. J Transl Med 2014; 12: 44.