Pureskelun synnyttämän neurostimulaation ja kognitiivisten toimintojen välillä on epäilty olevan yhteys. Ruotsalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa lähdettiin oletuksesta, että omat hampaat ovat tärkeitä hippokampukseen perustuville kognitiivisille toiminnoille, kuten episodiselle muistille.
Tutkimusaineisto koostui 273:stä satunnaisotoksella valitusta, neurologisesti terveestä 55–80-vuotiaasta henkilöstä (145 naisia). Osallistujille tehtiin laaja kliininen suun tutkimus ja sarja kognitiivisia testejä. Omien hampaiden määrällä havaittiin olevan merkitsevä yhteys parempaan suoritustasoon tehtävissä, jotka mittasivat episodimuistiin liittyvää mieleenpalauttamista (· = 0,20; P < 0,002) sekä tunnistamista (· = 0,24; P < 0,002). Omien hampaiden määrällä oli yhteys myös menestymiseen semanttista muistia testaavassa sanastotestissä (· = 0,24; P < 0,002). Sen sijaan yhteyttä ei löytynyt, kun testattiin suoritusnopeutta tai pärjäämistä työmuistia tai visuospatiaalista hahmotuskykyä vaativissa tehtävissä.
Laura Kimari, Hammaslääkärilehti 10/2013
Lähde: Hansson P, Sunnegårdh-Grönberg K, Bergdahl J, Bergdahl M, Nyberg L, Nilsson LG. Relationship between natural teeth and memory in a healthy elderly population. Eur J Oral Sci 2013; 121: 333–340.