Tiedeuutiset

Apollonia / Tiedeuutiset / Nuoren limakalvomuutos vaatii tutkimuksia

Nuoren limakalvomuutos vaatii tutkimuksia

Nuorten limakalvosairaudet ovat harvinaisia. Siksi ne vaativat usein ainakin diagnoosivaiheessa erityisosaamista. Tutkittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös muihin oireisiin. Onko silmissä, nivelissä, iholla tai yleisterveydessä huomioitavaa, joka saattaisi ohjata diagnoosin tekoa? kysyy HLT, EHL Saara Kantola.

Nuorilla lichen on harvinainen, mutta mahdollinen. Sen etiologia on tuntematon, mutta epäillään, että sisäinen tai ulkoinen antigeeni laukaisee epänormaalin immuunivasteen. Nuorella potilaalla muut autoimmuunitilat on suljettava pois, koska esimerkiksi lupus on heillä todennäköisempi. Lichenin diagnostiikassa muutoksen kliininen ulkonäkö on usein tyypillinen, mutta nuorelle potilaalle on yleensä syytä tehdä tarkempia tutkimuksia. Diagnoosi tarkentuu ottamalla tuorenäyte limakalvomuutoksesta immunofluoresenssitutkimusta varten sekä tutkimalla veressä kiertävät tumavasta-aineet. Käytännössä tutkimukset tehdään erikoissairaanhoidossa. Licheniin ei ole parantavaa hoitoa. Hoidon tavoitteena onkin ehjä ja kivuton limakalvo. Oireet ja kliininen kuva ovat aaltoilevia, samoin vaste lääkitykselle.

Toisinaan kyseessä ei ole lichen, vaan likenoidi reaktio. ”Likenoidi reaktio on PAD-vastauksena eräänlainen roskakoppa”, muistuttaa Kantola. Se vaatii aina lisäselvityksiä ja lopullisen diagnoosin tekoa. Taustalla saattavat olla esimerkiksi lichen, allergia tai rakkulataudit. Kliinisesti likenoidi muutos on usein toispuoleinen, ja se paranee itsestään, kunhan sen aiheuttanut tekijä pystytään tunnistamaan ja eliminoimaan.

Nuoren limakalvoilta voi näkyä myös anemia. Sekä raudanpuute- että pernisiöösi anemia aiheuttavat limakalvon atrofiaa, ja limakalvoista tulee kirvelevät ja helposti rikkoutuvat. Sekundaari-infektioita esiintyy usein, etenkin Candida-infektioita. Kielen papillarakenne voi kadota joko kokonaan tai osittain. Suupielten ragadit ovat tyypillisiä. Anemiaoiretta selviteltäessä on tärkeää löytää sen taustalla oleva syy. Limakalvomuutokset paranevat, kun anemia ja sen aiheuttaja on hoidettu.

Nuorten sieni-infektioiden takana voi olla muitakin syitä kuin anemia. Yleissairauksien lisäksi paikallinen ärsytys voi altistaa kandidiaasille, samoin mikrobiflooran muutos. Kantola painottaa erityisesti antimikrobiaalisten suuvesien käyttöä yhtenä nuorten kandidiaasin taustatekijänä. Myös keratinisaatiohäiriöt ja hormonaaliset muutokset voivat altistaa suun limakalvon sieni-infektiolle. Lapsen pitkittynyt hiivainfektio tulee tutkia tarkasti. Pitkittyneet sieni-infektiot voivat liittyä APECED-oireyhtymään, joka on yksi suomalaisen tautiperimän sairauksista. APECED-oireyhtymään liittyy myös kohonnut suusyöpäriski.

Ani Lakoma, Apollonia

Lähde: HLT, EHL Saara Kantolan luento ”Nuorten aikuisten suun limakalvosairaudet” Lasten hammashoidon ja Suupatologian ja suulääketieteen jaoston yhteisessä seminaarissa 15.4.2011.