Tieto taidoksi - suun terveydeksi

Tutkimusapurahat

Apollonia / Apurahat / Tutkimusapurahat


Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö ja Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto jakavat tutkimusapurahoja vuosittain.

Vuoden 2025 tutkimusapurahojen hakuaika alkaa 1.10.2024 ja päättyy 31.10.2024 klo:15.00 .

Tutkimusapurahoja myönnetään hammaslääketiedettä edistäviin tieteellisiin tutkimustöihin Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian varsinaisille jäsenille ja opiskelijajäsenille. Yhteisrahaston apurahan saajan tulee olla sekä Hammaslääkäriseura Apollonian että Suomen Hammaslääkäriliiton jäsen.

Seuraavat tutkimusapurahat ovat haettavana vuodelle 2025:

  • Opiskelija-apuraha
    Apuraha hakuaikana hammaslääkärin perustutkintoa suorittaville opiskelijoille, enintään 3 000 euroa.
  • Kannustusapuraha
    Apuraha väitöskirjatutkimusta tekeville hammaslääkäreille, enintään 5 000 euroa.
  • Nuoren tutkijan apuraha
    Apuraha väitöskirjatutkimusta tekevälle hammaslääkärille 12 kk (21 500 euroa) tai 6 kk (12 000 euroa) tutkimustyötä varten, ajalle 1.7.2025–30.6.2026.
  • Tutkijakuukaudet ja/tai kuluapuraha
    Väitelleelle tutkijalle tutkijakuukausia enintään 8 kuukaudeksi 2 500 €/kk ja/tai kuluapuraha. Tutkijakuukaudet ja kuluapuraha yhteensä enintään 20 000 euroa.

Vuonna 2025 jaetaan myös useita nimikkoapurahoja. Nimikkoapurahojen myöntäjät vuonna 2025 julkaistaan myöhemmin.

Asiantuntijalautakunnan puheenjohtajan vinkit hakijalle.

Myönnetyt apurahat julkistetaan maaliskuussa 2025 Apollonia Symposiumissa sekä Apollonian verkkosivuilla. Päätöksestä ilmoitetaan jokaiselle hakijalle sähköpostitse.

Lista vuoden 2024 tutkimusapurahojen saajista (pdf)

Tutkimusapurahojen haku

Vuoden 2025 tutkimusapurahojen hakuaika alkaa 1.10.2024 ja päättyy 31.10.2024 klo 15.00.

Tutkimusapurahahakemus tehdään Apollonian sähköisessä apurahajärjestelmässä. Apurahajärjestelmän käyttäjätunnuksena toimii Apollonian jäsenrekisterissä oleva hakijan sähköpostiosoite.

Apurahan hakijan Apollonian jäsenyys tarkistetaan apurahajärjestelmässä ennen uuden hakemuksen tekemisen aloittamista erillisellä kirjautumisella Apollonian jäsenrekisteriin (Kongressi-järjestelmä). Jäsenyys tarkistetaan kerran vuodessa.

Kirjaudu apurahajärjestelmään

Jos et ole aiemmin käyttänyt apurahajärjestelmää, tulee sinun rekisteröityä käyttäjäksi ensimmäisellä kerralla.

Hakijan kannattaa varmistaa käyttäjätunnuksensa toimivuus jo hyvissä ajoin ennen hakemuksensa tekemistä. Täyttöohjeet löytyvät apurahajärjestelmästä, hakemuksen eri kohdista.

Lisätietoa haettavissa olevista apurahoista

Opiskelija-apuraha

Opiskelija-apurahaa voi hakea hammaslääketieteen opiskelija, joka on Apollonian jäsen. Hakuaikana perustutkintoa suorittava opiskelija voi hakea vain opiskelija-apurahaa. Opiskelija-apurahaa voi hakea tieteelliseen työskentelyyn ja tutkimuksen aiheuttamiin kuluihin. Opiskelija-apurahan suuruus on enintään 3 000 euroa.

Kannustusapuraha

  • väitöskirjaa tekevät tutkijat, joilla on hammaslääkärin lisensiaatin tutkinto
  • kuluhin ja työkentelyyn
  • enintään 5 000 euroa

Nuoren tutkijan apuraha

Nuoren tutkijan apuraha myönnetään väitöskirjatutkimusta tekevälle hammaslääkärille, joka voi olla tutkijakoulun koulutettava. Apurahan saajan tulee tehdä tutkimustyötä päätyönään apurahakaudella. Nuoren tutkijan apurahan saajan tulee antaa tarkennettu kirjallinen suunnitelma apurahan ja työajan käytöstä Suomen Hammaslääketieteen Säätiölle (Vesa Pohjola, etunimi.sukunimi@shlts.fi) ennen apurahakauden aloittamista.

Lokakuussa 2024 Nuoren tutkijan apurahaa voi hakea ajanjaksolle 1.7.2025–30.6.2026.

Nuoren tutkijan apuraha voidaan myöntää tieteelliseen työskentelyyn (työskentelyapuraha), kattamaan työskentelystä aiheutuvia kuluja (kuluapuraha) tai sekä tieteelliseen työskentelyyn että työskentelystä aiheutuvien kulujen kattamiseen (työskentely- ja kuluapuraha).

Nuoren tutkijan apurahojen suuruudet ovat 21 500 euroa (12 kk) ja 12 000 euroa (6 kk).

Väitelleen tutkijan apuraha – tutkijakuukaudet ja/tai kuluapuraha

  • väitelleelle tutkijalle
  • haetaan tutkijakuukausia 2 500 euroa/kk ja(tai kuluapurahaa euromääräisenä
  • yhteensä enintään 20 000 euroa

Lisätietoa hakemukseen ja apurahan hakemiseen

Tutkimussuunnitelma

Hakemukseen tulee liittää erillinen tutkimussuunnitelma, joka kirjoitetaan suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Tutustu erillisiin tutkimussuunnitelman kirjoitusohjeisiin (pdf).

Luvat

Hakemuksen kohteena olevalla tutkimuksella tulee olla voimassa kaikki siihen tarvittavat luvat. Luvat on listattava hakemuksessa. Hakijan on pystyttävä pyydettäessä esittämään lupien kopiot enne apurahan nostamista. Tutustu myös Apurahahakemuksen luvat ja lausunnot -ohjeeseen.

Ohjaajan lausunto

Opiskelija-apurahan hakijoilta ja ei-väitelleiltä sekä tutkimusryhmissä työskenteleviltä väitelleiltä apurahan hakijoilta edellytetään apurahahakemuksen esittämistä tutkimustyön vastuulliselle ohjaajalle. Hakemuksessa ei vaadita erillistä lausuntoa ohjaajalta, mutta hakemukseen pyydetään lisäämään ohjaajan yhteystiedot sekä tieto siitä, onko ohjaaja lukenut tutkimussuunnitelman.

Yleiskustannukset

Hammaslääkäriseura Apollonia, Hammaslääketieteen Säätiö ja Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto eivät myönnä rahoitusta mahdollisiin yliopiston perimiin yleiskustannuksiin.

Muualta saadut apurahat

Muualta kolmen viimeisiään vuoden aikana saadut apurahat ja vireillä olevat apurahahakemukset ilmoitetaan apurahahakemuksessa.

Yhteisrahastosta tuettavien tutkimusten painopistealueet

  • terveydenhuoltotutkimus (esim. hoidon vaikuttavuus, johtaminen, työnjako ja organisaatiotutkimus sekä palvelujärjestelmän toimivuuteen kohdistuva tutkimus),
  • hammaslääkärin työhön, työhyvinvointiin ja työoloihin liittyvä kliininen tutkimus,
  • terveystaloustiede sekä
  • kansanterveystiede ja epidemiologia.

Tietoa tutkimusapurahan saajalle

Apurahan saamisesta ilmoittaminen

Tutkimusapurahat 2025 julkaistaan maaliskuussa 2025. Hakijat saavat sähköpostitse tiedon apurahan saamisesta tai siitä, että apurahaa ei ole myönnetty. Samalla apurahansaajia pyydetään ilmoittamaan tili- ja henkilötiedot apurahajärjestelmässä.

Apurahan vastaanottaminen

Apurahan saajan ei tarvitse erikseen ilmoittaa apurahan vastaanottamisesta. Jos apurahansaaja ei voi ottaa vastaan myönnettyä apurahaa, tulee hänen olla yhteydessä Apollonian operatiiviseen päällikköön Kaisa Laukkaseen, etunimi.sukunimi@apollonia.fi.

Käyttö ja keskeytykset

Apuraha on käytettävä aina siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.

Nuoren tutkijan apurahan maksaminen edellyttää päätoimista tutkimustyötä. Apurahan maksaminen keskeytetään palkallisen työn, viransijaisuuden, asevelvollisuuden, vanhempain- tai hoitovapaan tms. ajaksi. Käyttökauden pidennyksestä voidaan neuvotella, jos maksaminen keskeytyy asevelvollisuuden, vanhempain- tai hoitovapaan vuoksi.

Eläke- ja tapaturmavakuutus

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos hoitaa apurahansaajien lakisääteisen työeläke- ja tapaturmavakuuttamisen. Lain mukaan vakuutusvelvollisuus koskee Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvaa, Suomesta tieteen työskentelyapurahan saanutta henkilöä.

Vakuutusvelvollisuus koskee niin henkilökohtaisen apurahan saaneita kuin työryhmässä apurahalla työskenteleviäkin. Vakuutusvelvollisuus ei koske perustutkinto-opiskeluun tai pelkästään kulujen kattamiseen myönnettyjä apurahoja. Vakuutusmaksut määräytyvät työtulon mukaan. Eläkevakuutusmaksu on verovähennyskelpoinen.

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ja Hammaslääketieteen Säätiö ilmoittavat myöntämänsä apurahat Melalle, kun apuraha täyttää kestoltaan ja määrältään vakuuttamisen edellytykset.

Lisätietoja työeläke- ja tapaturmavakuutuksesta löydät Melan sivulta.

Verotus

Apollonia tekee tammikuun aikana verottajalle apurahan myöntäjän vuosi-ilmoituksen edellisen vuoden aikana maksetuista apurahoista.

Myös verovapaita apurahoja koskee ilmoitusvelvollisuus. Apurahan saajan on tarkistettava esitäytetyn veroilmoituksensa tiedot ja korjattava niitä tarvittaessa.

Apurahan saaja ei toimita Apollonialle verokorttia eikä Apollonia tee maksetuista apurahoista ennakonpidätystä, vaikka kalenterivuonna maksetun apurahan suuruus ylittäisikin verovapaan apurahan määrän. Mahdollinen vero maksetaan jälkikäteen verovapaan apurahan ylittävältä osalta. Eläkemaksujen ja muiden kulujen vähennyskelpoisuutta voi tiedustella verottajalta.

Lisätietoa apurahojen verotuksesta:

Selvitys tutkimusapurahan käytöstä

Saajan tulee tehdä apurahajärjestelmässä selvitys tutkimusapurahansa käytöstä myöntövuotta seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä. Uutta apurahaa haettaessa tulee selvitys Apollonian, Hammaslääketieteen Säätiön tai Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahaston aiemmin myöntämästä tutkimusapurahasta olla tehtynä.

Tutkimusapurahoihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä:

Kaisa Laukkanen, etunimi.sukunimi@apollonia.fi, p. 040 169 6534
Annamari Nihtilä, etunimi.sukunimi@apollonia.fi, p. 050 569 7800
Vesa Pohjola, etunimi.sukunimi@shlts.fi tai p. 040 146 3696

Usein kysyttyä

Olen Apollonian jäsen mutta en ole hammaslääkäri, voinko hakea tutkimusapurahaa?

Kaikki Apollonian jäsenet voivat hakea tutkimusapurahoja sekä muita Apollonian jäsenen apurahoja, vaikka viestinnässä usein mainitaankin vain hammaslääkärit, joita pääosa jäsenistämme edustaa.

Miten arviointi tapahtuu?

Asiantuntijalautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista jokainen lukee ja pisteyttää jokaisen hakemuksen. Tällä menettelyllä vaalimme tasa-arvoisuutta sekä läpinäkyvyyttä.  Lautakunta arvioi mm. hakemusten tieteellistä laatua, tutkimuksen merkittävyyttä ja sen toteuttamiskelpoisuutta. Lautakunnan kokouksessa tehdään ehdotukset hallituksille esitettävistä apurahojen saajista.

Mitä apurahaa minun tulee hakea?

Haettava apuraha tulee valita sen mukaan, mikä hakijan ”status” on hakuaikana. Mikäli olet hakuaikana opiskelija, voit hakea opiskelija-apurahaa. Tohtorin tutkinto tulee olla suoritettu jo hakuaikana, kun hakee ”väitelleen apurahaa”.

Millainen on hyvä tutkimussuunnitelma ja hakemus?

Hyvä suunnitelma on yksityiskohtainen ja selkeä, joka sisältää tutkimuksen tavoitteet, taustatiedot, hypoteesit, menetelmät, aikataulun ja odotetut tulokset. Suunnitelmassa tulee kertoa myös hankkeen nykytilanne. On hyödyllistä, että hakemusta laatiessa tavoitteiden esittelyssä keskitytään siihen, mitä nimenomaan tällä rahalla tehdään – unohtamatta kuitenkaan kokonaisuutta. Erityisesti, jos laajemmasta projektista on jo esimerkiksi puolet tehty ja julkaistu, nämä saavutukset ja tutkijoiden aiempi työ tällä alalla kannattaa tuoda esille taustatiedoissa. Suunnitelman tulee olla hyvin perusteltu ja tieteellisesti merkittävä. Esittele suunnitelmassasi tutkimusryhmäsi ja mahdolliset yhteistyökumppanit. Kerro lisäksi omasta ja tutkimusryhmän muiden jäsenten roolista ja osaamisesta.

Hakemus on selkeästi kohdistettu Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian, Suomen Hammaslääketieteen Säätiön ja Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahaston tutkimusapurahahakuun.

Millainen on huono tutkimussuunnitelma ja hakemus?

Huonosti laadittu suunnitelma on epäselvä, epäjohdonmukainen tai sisältää liian vähän yksityiskohtia. Näiden lisäksi hypoteesit ja menetelmät eivät ole riittävän hyvin perusteltuja. Suunnitelman budjetti on epätarkka, epärealistinen tai liian ylimalkainen sekä kulujen erittely ja kulujen perustelut puuttuvat. Tutkimuksesta ei voi löytää tieteellistä ja yhteiskunnallista merkittävyyttä tai näitä ei ole perusteltu riittävästi. Yleisesti ottaen, myös liian suuri määrä tavoitteita voi vaikeuttaa sen ymmärtämistä, mikä hakijan mielestä on hankkeen kannalta kaikkein olennaisinta.

Huonossa hakemuksessa tutkimuksen aikataulu on epärealistinen ja epäselvä. Hakija ei ole myöskään osoittanut riittävää sitoutumista tutkimuksen toteuttamiseen.

Mitä minun tulisi huomioida hakemusta täyttäessä?

Liitä mukaan pyydetyt liitteet ja listaa tarkasti hakemuksessa erikseen kysytyt asiat. Esimerkiksi luvat tulee olla listattuna hakemuksessa niille erikseen osoitetulla kohdassa – pelkkä erittely tutkimussuunnitelmassa ei ole riittävä.

Mitä minun tulee huomioida, jos haen kannustusapurahaa?

Kannustusapuraha on tarkoitettu väitöskirjaa tekevälle tutkijalle. Kannustusapurahan hakijalta edellytetään yleensä yhtä julkaisua. Väitöskirjaopintojen tekeminen ulkomailla ei ole este apurahan hakemiselle.

Jos väitöstilaisuus on ennen apurahojen julkistamista maaliskuussa, voinko hakea väitelleen tutkijan apurahaa?

Et voi hakea väitelleen tutkijan tutkijakuukausia tai kuluapurahaa, jos et ole suorittanut tohtorintutkintoa ennen hakuajan päättymistä.

Haluaisin hakea rahaa väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, en väitöskirjaan. En ole vielä väitellyt mutta väitös arvioitu ensi keväälle. Mitä kategoriaa siis haen?

Koska et ole väitellyt, tulee sinun hakea kannustusapurahaa. Hakemuksessasi sinun kannattaa kertoa tilanteesi selkeästi. Hakemuksesi perusteella asiantuntijalautakunta tekee päätöksen mahdollisesta apurahasta, sen kategoriasta sekä apurahan määrästä.

Mitä minun tulee huomioida, kun haen Nuoren tutkijan apurahaa?

Nuoren tutkijan apuraha myönnetään väitöskirjatutkimusta tekevälle hammaslääkärille. Voit olla esimerkiksi tutkijakoulun koulutettava. Apurahan saajan tulee tehdä tutkimustyötä päätyönään apurahakaudella.

Milloin apuraha maksetaan?

Apuraha pyritään maksamaan siinä kuussa, jolle olet sen pyytänyt täyttäessäsi maksusuunnitelman apurahajärjestelmässä.

Voinko käyttää apurahaa yliopiston yleiskustannuksiin?

Hammaslääkäriseura Apollonia, Hammaslääketieteen Säätiö ja Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto eivät myönnä rahoitusta mahdollisiin yliopiston perimiin yleiskustannuksiin.

Tuleeko minun tehdä selvitys apurahan käytöstä?

Apurahan saajan tulee tehdä selvitys apurahajärjestelmässä tutkimusapurahansa käytöstä mielellään myöntövuotta seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä. On huomioitavaa, että uutta apurahaa haettaessa selvitysten Apollonian, Hammaslääketieteen Säätiön tai Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahaston aiemmin myöntämistä tutkimusapurahoista tulee olla tehtynä.

Apurahajärjestelmässä voit myös tutustua selvityksen rakenteeseen, joka löytyy hakemuksestasi ”selvitys”-kohdasta. Myös vapaamuotoinen selvitys, tiivistelmä tai posteri mahdollista lisätä selvityksen liitteeksi.